Single Event – Wandeling Waterloopbos

Heb je ook zin in een leuke middag en om lekker te wandelen en te kletsen met andere singles? Deze keer wandelen we door het Waterloopbos in Marknesse. Een bijzonder wandelgebied met een unieke combinatie van natuur en techniek. Loop je gezellig met ons mee?

Verborgen in het groen vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. De Deltawerken zijn hier bijvoorbeeld ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Het Waterloopkundig Laboratorium deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. Sommige schaalmodellen zijn voorzien van een kunstwerk. Op andere plaatsten heeft de natuur zich inmiddels ontwikkeld en wordt alles langzaam aan de natuur overgegeven.

We lopen door het Waterloopbos en door het naastgelegen Voorsterbos. Hierdoor is het een hele afwisseling wandeling van 7,5 – 8 km. En na afloop drinken we natuurlijk gezellig nog samen een drankje!

Datum: Zondag 31 maart 2019

Plaats: Waterloopbos (Marknesse)

Prijs: € 12,50

Last minute nog mee wandelen? Boek je pas zondagochtend na 09:00 uur: verstuur dan eerst het boekingsformulier en bel daarna naar Eva op 06-24169523 voor de verzamellocatie.

Programma zondag 31 maart:

11.30-12.00 uur: Verzamelen, wie wil kan vast wat drinken en kennismaken
12.00 uur: Vertrek wandeling
Onderweg kunnen we even pauzeren wanneer we dat willen
Circa 15.00 uur: Einde wandeling, gezellig afsluiten met een drankje

Over de wandeling:
We wandelen in een normaal rustig tempo, de wandeling is 7,5 – 8 km lang. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Neem zelf wat te eten en drinken mee voor onderweg. We kunnen tussendoor pauzeren wanneer we dat zelf willen. Na de wandeling drinken we nog gezellig samen een drankje.

Over het gebied:
In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterland danken we aan al het onderzoek dat in dit bos heeft plaatsgevonden. Een bijzondere plek in de Noordoostpolder waar we trots op mogen zijn.

Het Waterloopbos door inpoldering is ontstaan. Je loopt dus in feite over de bodem van wat vroeger de Zuiderzee was. Niet vreemd dat je zo nu en dan stukken schelp onder je voeten hoort knisperen. Nadat er bossen aangeplant werden is hier het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd. Ingenieurs legden waterwerken aan waar ze op kleine schaal experimenten konden uitvoeren met stuwen, dammen en golfslagmachines. Zo vind je er de Deltawerken in het klein, maar ook een schaalmodel van de haven van Rotterdam, Lagos en Bangkok.

Deze modellen zijn inmiddels niet meer in gebruik. Tegenwoordig wordt alles met computermodellen berekend. De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van de waterloopkundige modellen in het bos. Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Sterrenmos bedekt oevers, varens omringen de contouren van oude havens en in het water groeien zilvergrijze wilgen. Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos. Een uniek bos door de wisselwerking van natuur en techniek.