Single Event – Herfstwandeling Oisterwijkse Bossen & Vennen

De herfst komt er weer aan! Door de bladeren stampen, genieten van de mooie herfstkleuren en opwarmen met warme chocolademelk! Deze middag maken we een heerlijke herfstwandeling langs de mooie Oisterwijkse Bossen en Vennen. Een middag lekker wandelen met een leuke groep singles en nieuwe mensen ontmoeten!

Tijdens deze herfstwandeling (circa 9 km) lopen we door het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit populaire wandelgebied is vooral bekend om zijn vele vennen en de verschillende soorten bos. Onze wandeling gaat door dit mooie bos en langs maar liefst 14 vennen! Enkele van deze vennen hebben een aanzienlijke omvang en zijn aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige oevers en de kleine eilandjes. Een mooie en afwisselende tocht en een perfecte wandeling voor in de herfst!

Datum: Zondag 14 oktober 2018

Plaats: Oisterwijk

Prijs: € 12,50

Op zondag 21 oktober maken we nog een herfstwandeling, dan door het mooie Speulderbos (12 km), voor de leeftijdsgroep 40-65 jaar.

Programma zondag 14 oktober:

12.00 uur: Verzamelen en start wandeling
13:30 uur: Pauze met een drankje bij horeca midden in het bos
15.30 uur: Einde van de wandeling

Over de wandeling:
De wandeling is circa 9 km. Onderweg nemen we bij een horeca-gelegenheid die midden in het bos zit een pauze met een drankje. Neem ook zelf wat te drinken en een versnapering mee voor als we onderweg zijn. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zij, daar kunnen we nog gezellig een drankje doen voor wie dat wilt (binnen of buiten bij het haardvuur). We wandelen in een normaal rustig tempo. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. De route is geheel onverhard. In het bos zullen veel bladeren liggen die vaak vochtig zijn en het kan op sommige plaatsen drassig zijn, houdt hier rekening mee met welke schoenen je aantrekt.

Over het gebied:
De bossen van Oisterwijk: aan het einde van de 19de eeuw werden hectares grove dennen aangeplant. Het hout werd gebruikt voor de mijn- en scheepsbouw. Natuurmonumenten heeft ervoor gezorgd dat deze eentonige dennenakkers veranderd zijn in veel gevarieerder bos. Het geroffel van de vele spechten is het bewijs dat de aanpak werkt. Dood hout en omgevallen bomen laten ze liggen. Zij vormen een voedingsbodem voor paddenstoelen, varens en insecten en die trekken op hun beurt weer vogels en kleine zoogdieren aan.

De vennen van Oisterwijk: de tientallen vennen stammen uit de laatste ijstijd. De meeste zijn gevormd door de wind: die sleet de laagtes uit en stoof het zand op tot grote hopen eromheen. Later vulden de kommen zich met regenwater. Je kunt allerlei vogels zien op het water: futen, aalscholvers, en eenden zoals de tafeleend, kuifeend en wintertaling. Dankzij passend beheer van Natuurmonumenten groeien in het water bijzondere planten zoals oeverkruid, moerashertshooi en zeldzame sieralgen.