Single Event – Nacht van de Nacht: avondwandeling in het donker

Een unieke wandeling in het donker! Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Alles ziet er anders uit dan overdag. Logisch, het is donker. Maar toch zie je meer dan je denkt als je eenmaal aan het donker gewend bent. Zeker als de wolken wegblijven en de bijna volle maan de nacht verlicht!

Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 14e keer georganiseerd op zaterdag 27 oktober 2018. Wij organiseren dit jaar ons eigen evenement en gaan een mooie avondwandeling maken in het donker!

Dwingelderveld is een natuurgebied met zacht glooiende heidevelden met plassen, vennetjes, bos en stuifzand. We lopen een wandelroute vlakbij Dwingeloo, speciaal uitgezet om in het donker te bewandelen. En dat is uniek, de meeste natuurgebieden zijn normaal gesproken tussen zonsondergang en -opkomst niet toegankelijk. Natuurmonumenten biedt hiermee de gelegenheid om te ervaren hoe het is om ’s nachts de natuur te beleven.

In de natuur is veel te beleven ’s nachts en in het donker lukt het ook beter goed te luisteren. De route gaat langs een ven waar reeën komen drinken en langs de Davidsplassen, waar veel eenden, sternen en zwaluwen rusten. In de winter overnachten hier grote groepen ganzen en ’s nachts kan je ook de uilen horen. Onderweg bij de Davidsplassen gaan we een tijdje zitten om te genieten van de sterrenhemel en de stille omgeving en geluiden goed in ons op te nemen. Een unieke avondwandeling!

Datum: Zaterdag 27 oktober 2018

Plaats: Dwingelderveld (Dwingeloo)

Prijs: € 12,50 (bij boeken voor maandag 22 oktober: € 10,00)

Programma zaterdag 27 oktober:

16.30 uur: Verzamelen bij de Bospub en hapje eten (niet inbegrepen)
17:45- 18:00 uur: Vertrek avondwandeling (zon gaat om 18:15 uur onder)
Onderweg pauzeren we en genieten van de stilte in het donker
20:15 uur: Terugkomst bij Bospub en afsluitend drankje

We verzamelen om 16:30 uur bij de Bospub en gaan dan eerst een hapje eten voor we aan de avondwandeling beginnen. Het hapje eten en drinken daarbij is voor eigen rekening zodat iedereen kan nemen wat hij/zij zelf wil. We vertrekken rond 17:45 – 18:00  uur voor de avondwandeling door het Dwingelerveld. We lopen eerst naar de speciale route toen (circa 15 minuten) waarna we de speciale avondwandelroute volgen (5 km). Onderweg pauzeren we sowieso bij de Davidsplassen om te genieten van de geluiden in het donker en de sterrenhemel. Na de route lopen we weer terug naar de Bospub waar we een afsluitend drankje (inbegrepen).

Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. De route is deels verhard en deels onverhard. In het donker zie je uiteraard minder goed waar je loopt, houdt hier rekening mee en trek stevige schoenen aan.

Avondwandelroute in het Dwingelerveld

Door ’s nachts te wandelen ga je beter luisteren naar de omgeving. In de natuur gebeurt er veel ’s nachts. Uilen zijn op jacht, reeën trekken rond en meer dieren zullen zich op ons pad begeven. Hiernaast is een nachtwandeling ook best spannend. We volgen een speciaal uitgezette avondwandelroute, de markering van de route licht op met reflectoren. Neem eventueel een kleine zaklamp mee maar probeer die zo weinig mogelijk gebruiken, zodat je (en de rest van de groep) de echte duisternis kunt ervaren.

In het Dwingelderveld kan het nog echt donker zijn en is de sterrenhemel prachtig. Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen andere zintuigen aan bod. De geuren ’s nachts lijken ook veel intenser. Hoe donkerder het wordt gedurende de wandeling, hoe groter de kans dat we vleermuizen tegenkomen. Bij de Davidsplassen pauzeren we waarbij we kunnen genieten van de mooie sterrenhemel. Ook luisteren we naar de verschillende geluiden die we horen. De Davidsplassen is ook een rustplek voor reeën, eenden, sternen en zwaluwen. En als je goed luistert, kun je ook nog de uilen horen die in het bos zitten.

De meeste natuurgebieden zijn tussen zonsondergang en -opkomst niet toegankelijk. Natuurmonumenten biedt mensen met deze speciaal uitgezette wandelroute de kans om in het donker te lopen en ’s nachts de natuur te beleven.