Single Event – Nieuwjaarswandeling NP De Groote Peel

Het nieuwe jaar goed beginnen met gezond wandelen, genieten van de natuur en gezellige singles ontmoeten! Knuppelbruggen over het water, oude moerasgronden en verende veenbodem, samen bezorgen ze een onvergetelijke beleving. We maken samen een mooie nieuwjaarswandeling door een uniek gebied dat vroeger een veenmoeras was en nu een zeer afwisselend landschap heeft. Heb je ook zin in een leuke middag en om lekker te wandelen en te kletsen met andere singles? Loop dan gezellig met ons mee door Nationaal Park De Groote Peel, op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Beter kun je het nieuwe jaar niet beginnen!

Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. Vanaf de uitkijktoren kijkt u uit over het uitgestrekte landschap. Door de turfwinning is veel variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en kleine stukjes bos. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning.

Datum: Zondag 6 januari 2019

Plaats: Nationaal Park De Groote Peel

Prijs: € 12,50 (bij boeken voor maandag 1 januari: € 10,00)

Programma & Info

Programma zondag 6 januari:

11.30 uur: Verzamelen en start wandeling
Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we willen
15.00-15.30 uur: Afsluitend drankje bij het Buitencentrum

Over de wandeling:
De wandeling is in totaal circa 11 km en gaat dwars door het Natuurgebied De Groote Peel. Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we willen. Er is echter geen horeca-gelegenheid in het gebied, dus neem zelf voldoende te drinken en eten mee voor onderweg. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn en doen hier samen nog een afsluitend drankje in het Buitencentrum. We wandelen altijd in een normaal rustig tempo. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Het gebied kan soms drassig zijn, dus houdt hier rekening mee met welke schoenen je aantrekt!

Over Nationaal Park De Groote Peel:
De Groote Peel is een gebied als geen ander. Het is geen bos, geen heide, geen polder. Peel betekent moerassige plek. En drassig is het hier. Door een leemlaag kon het water niet goed wegzakken. Water- en moerasplanten verteerden niet of nauwelijks. Er ontstond laagveen. En dat was de basis voor uitbundige groei van het veenmos. Ooit waren De Pelen een reusachtig, vrijwel onbegaanbaar hoogveen. Maar daarvan is het meeste als turf – ‘het goud van De Peel’- in ovens en kachels verdwenen. De Deurnse Peel, de Mariapeel en de Groote Peel bleven over. Het gebied is internationaal erkend als ‘wetland’. Het is van groot belang voor allerlei moeras- en watervogels. Sinds 1993 is de Groote Peel een nationaal park.  Wat overbleef is nog ongeveer 4000 hectare. Nationaal Park De Groote Peel beslaat daarvan zo’n 1400 hectare.

Tegenwoordig is De Groote Peel een belangrijk natuurgebied waar de rust en de weidsheid herinneren aan het veen. De sporen van de turfwinning laten zien hoe vroegere bewoners van de streek het veen hebben benut. Turf is gedroogd veen dat werd gebruikt als brandstof. Door de turfwinning is veel variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en kleine stukjes bos. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning.

Nationaal Park De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aangesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Daarom kun je er veel bijzondere planten en dieren tegenkomen, zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Bijzondere broedvogels zijn de geoorde fuut, nachtzwaluw en roerdomp. Maar ook zeldzame vlinders en libellen leven er.

Inclusief

Inclusief

  • Wandeling door De Groote Peel
  • Een drankje na de wandeling
  • Begeleiding van Funbreaks tijdens het event
Exclusief

  • Vervoer naar de locatie
  • Kosten voor overige consumpties

Deelnemers

Leeftijdscategorie: 30 t/m 59 jaar

Aantal deelnemers: minimaal 6 – maximaal 16

Boekingen op dit moment: 4 deelnemers

      
41     

          
56     50     42

Vervoer

Vervoer naar de locatie is op eigen gelegenheid. De exacte verzamelplaats volgt na boeking en betaling.

Met de auto is het Buitencentrum De Pelen makkelijk en goed te bereiken. Parkeren is er gratis en er is voldoende parkeergelegenheid. Met OV is de plek ook prima te bereiken. Bus 61 / 370 rijdt tussen Weert en Venlo, stap uit bij de halte Meijelsedijk / Moostdijk. Deze gaat op zondag 1x per uur. Vanaf de bushalte is het 15 minuten lopen naar het Buitencentrum.

Wanneer je wilt carpoolen kun je overleggen bij het evenement op de Facebook-pagina van Funbreaks.