Single Event – Wandeling Broekpolder

Heb je er ook behoefte aan om even een frisse neus te halen en wat andere singles te spreken? Buiten sporten in kleine groepen mag gelukkig weer! We wandelen door het schitterende gebied van de Broekpolder bij Vlaardingen. Een verrassend stukje natuur in de Randstad! Dus heb je zin om lekker te gaan wandelen en andere singles te ontmoeten? Loop dan gezellig met ons mee!

We liepen deze route eerder dit jaar ook al toen de horeca gesloten was (vlakbij is namelijk een tankstation) en dat is goed bevallen dus lopen we ‘m nog een keer! In dit afwisselende gebied loop je door open polderlandschap, langs grote plassen, door jong bos en langs de Vlaardingervaart. Ook lopen er Schotse Hooglanders in het gebied en een grote kudde schapen. Een uitzichttoren en vlonderpaden maken het gebied compleet. We maken een wandeling die niet al te lang is (8 km) maar waarbij we wel door al de verschillende soorten natuur lopen. Een mooi gebied om te wandelen én heerlijk om weer samen een frisse neus te halen!

In verband met de geldende maatregelen:
√ Wandelen op 1,5 meter afstand van elkaar
√ Groepen van maximaal 4 personen
√ Groepen houden afstand van elkaar
√ Drankje en wat lekkers voor onderweg

Datum: Zondag 29 november 2020

Plaats: Vlaardingen

Prijs: € 10,00

Programma
10.15 – 10.30 uur: Verzamelen en vertrek wandeling
Tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen (er is een mooi plekje aan het water!)
Circa 13.30-14.00 uur: Einde van het programma

Over de wandeling
De wandeling is niet te lang (8 km) en we wandelen in een normaal rustig tempo. We vertrekken op tijd zodat het nog niet zo druk is in het gebied. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Het is op een bepaald stuk vaak flink modderig, dus hou rekening met welke schoenen je aantrekt zodat je geen natte voeten krijgt.

Neem zelf wat te eten en drinken mee voor onderweg. Van Funbreaks krijg je bij vertrek ook nog wat lekkers en een flesje/blikje drinken. Horecagelegenheden zijn op dit moment nog niet geopend.

Sanitaire voorzieningen: aangezien de horeca niet geopend is, zijn er ook geen sanitaire voorzieningen. De plek waar we verzamelen is om deze reden expres uitgekozen dicht bij een tankstation bij de snelweg (enkele minuten). Zo kun je als je wilt direct voor en na het event daar even een sanitaire stop houden. Bomen en bosjes zijn uiteraard ook aanwezig tijdens de wandeling 😉

Over het gebied:
De Broekpolder is een circa 400 hectare grote polder ten westen van de Vlaardingervaart in de gemeenten Vlaardingen en Midden-Delfland in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het woord ‘broek’ (brouck) in de naam Broekpolder heeft betrekking op het oorspronkelijke veenmoeras.

Het waterschap Broekpolder (onder Vlaardingen en Maasland) was van 1595 tot 1963 verantwoordelijk voor de vervening, drooglegging en daarna het waterbeheer van de polder. Het waterschap werd eerst bij de gemeente Vlaardingen gevoegd, maar kwam later bij het Hoogheemraadschap van Delfland.

De polder was na de drooglegging vooral in gebruik ten behoeve van de melkveehouderij. Van 1958 tot 1975 werd een deel van het gebied opgespoten met slib uit de Rotterdamse haven. De dikte van deze laag slib bedraagt ca. zes meter, waardoor dat deel van de polder opvallend boven de omgeving uitsteekt.

In het verleden waren er plannen om in de polder woningen te bouwen, dit ging niet door in verband met bodemvervuiling door giftig havenslib. De gemeente Vlaardingen beheert circa 2/3 deel van de Broekpolder, de rest (het noordwestelijke deel) beheert het Recreatieschap Midden-Delfland. Het gebied is ingericht als recreatiegebied met een golfbaan, een manege, sportverenigingen, scouting en sportcentrum De Polderpoort.

.