Single Event – Wandeling De Groote Peel

Heb je ook zin in een leuke middag en om lekker te wandelen en te kletsen met andere singles? Loop dan gezellig met ons mee door Nationaal Park De Groote Peel! Knuppelbruggen over het water, oude moerasgronden en verende veenbodem, samen bezorgen ze een onvergetelijke beleving. We maken samen een mooie wandeling door een uniek gebied dat vroeger een veenmoeras was en nu een zeer afwisselend landschap heeft. 

Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als ‘het goud van de Peel’ verkocht. De sporen hiervan zijn nog overal aanwezig. Door de turfwinning is veel variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en kleine stukjes bos. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning. Lekker wandelen, gezellig kletsen, andere singles ontmoeten en goede gesprekken voeren, loop je ook met ons mee?

Datum: Zondag 3 november 2019

Plaats: Nationaal Park De Groote Peel

Prijs: € 12,50 (vroegboekprijs bij boeken t/m zaterdag 26 oktober is € 10,00)

Programma zondag 3 november:

11.00 – 11.30 uur: Verzamelen (wie wil kan nog een kop koffie drinken)
11.30 uur: Start wandeling
Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we willen
circa 14.30 uur: Einde wandeling en afsluitend drankje

Over de wandeling:
De wandeling is in totaal 8-9 km en gaat dwars door het Natuurgebied De Groote Peel. Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we willen. Er is geen horeca-gelegenheid in het gebied, dus neem zelf voldoende te drinken en eten mee voor onderweg. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn en doen hier samen nog een afsluitend drankje. We wandelen altijd in een normaal rustig tempo. Het gebied kan drassig zijn (veenmoeras), dus houdt hier rekening mee met welke schoenen je aantrekt!

Over Nationaal Park De Groote Peel:
De Groote Peel is een gebied als geen ander. Het is geen bos, geen heide, geen polder. Peel betekent moerassige plek. En drassig is het hier. Door een leemlaag kon het water niet goed wegzakken. Water- en moerasplanten verteerden niet of nauwelijks. Er ontstond laagveen. En dat was de basis voor uitbundige groei van het veenmos. Ooit waren De Pelen een reusachtig, vrijwel onbegaanbaar hoogveen. Maar daarvan is het meeste als turf – ‘het goud van De Peel’- in ovens en kachels verdwenen. De Deurnse Peel, de Mariapeel en de Groote Peel bleven over. Het gebied is internationaal erkend als ‘wetland’. Het is van groot belang voor allerlei moeras- en watervogels. Sinds 1993 is de Groote Peel een nationaal park.  Wat overbleef is nog ongeveer 4000 hectare. Nationaal Park De Groote Peel beslaat daarvan zo’n 1400 hectare.

Tegenwoordig is De Groote Peel een belangrijk natuurgebied waar de rust en de weidsheid herinneren aan het veen. De sporen van de turfwinning laten zien hoe vroegere bewoners van de streek het veen hebben benut. Turf is gedroogd veen dat werd gebruikt als brandstof. Door de turfwinning is veel variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en kleine stukjes bos. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning.

Nationaal Park De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aangesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Daarom kun je er veel bijzondere planten en dieren tegenkomen, zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Bijzondere broedvogels zijn de geoorde fuut, nachtzwaluw en roerdomp. Maar ook zeldzame vlinders en libellen leven er.