Single Event – Wandeling Grebbeberg en de Blauwe Kamer

Lekker wandelen op deze zomerdag in een mooi gebied en ondertussen andere leuke singles ontmoeten. We wandelen gezellig kletsend met een groep singles door het schitterende natuurgebied de Blauwe Kamer en klimmen de Grebbeberg op voor een prachtig uitzicht. Het wordt met 24 graden heerlijk wandelweer, loop je gezellig met ons mee?

In natuurgebied de Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Het laag gelegen gebied loopt al bij een geringe verhoging van de waterstand in de rivier onder water. Hierdoor is de natuur er voortdurend in beweging. Gecombineerd met de inzet van grote grazers (Konikspaarden en Gallowayrunderen) is er daardoor een meer divers landschap ontstaan. We lopen door wilgenbossen en langs moerassen en kijken uit over wilde velden. Ook lopen we langs het Militair Ereveld en beklimmen we via een trap met 261 treden de Grebbeberg. Van bovenaf heb je prachtig zicht op het lagergelegen land van de Blauwe Kamer. De wandeling is in totaal circa 12 km.

Heb je zin in een middag lekker wandelen met leuke singles en fijne gesprekken? Loop dat gezellig met ons mee! Aan het einde sluiten we af met een drankje en kunnen we nog gezellig nakletsen.

Datum: Zondag 21 juli 2019

Plaats: Rhenen

Prijs: € 12,50

Een andere keer meewandelen? Kijk ook eens bij de single wandeling die we maken door Nationaal Park De Biesbosch!

Programma zondag 21 juli:

10.30 – 11.00 uur: Verzamelen, wie wil kan nog even een kopje koffie drinken
11.00 uur: Start wandeling
Onderweg kunnen we een of meerdere korte pauzes nemen
Circa 15.00 – 15.30 uur: Afsluitend drankje

Over de wandeling:
De wandeling is in totaal circa 12 km. Onderweg kunnen we een of meerdere korte pauzes nemen wanneer we willen en we lopen in een normaal rustig tempo. Ook het beklimmen van de Grebbeberg (261 treden) doen we op een rustig (eigen) tempo. Neem zelf voldoende te drinken en eten mee voor onderweg. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn. Hier sluiten we af met een drankje en kunnen we nog gezellig nakletsen.

Over de Blauwe Kamer en Grebbeberg:
De Blauwe Kamer is een rivieroeverreservaat aan de noordelijke oever van de Nederrijn tussen Rhenen en Wageningen. Het gebied ontleent zijn naam aan een voormalige hofstede die al op een kaart van 1636 voorkomt. Het was toen een aanzienlijk huis. Daarna was er een boerderij genaamd “Blauwe Kamer”, en nog later een steenfabriek met dezelfde naam die tot 1975 bakstenen produceerde. Door veranderende productiewijzen kwam een einde aan deze en vele andere kleine steenfabrieken. De uiterwaard kreeg een nieuwe bestemming; middels natuurontwikkeling zijn de voorwaarden geschapen om weer een natuurlijke rivieroever te laten bestaan.

De Blauwe Kamer was in 1992 een van de eerste projecten waar volgens het gedachtegoed van Plan Ooievaar de zomerkade van de uiterwaard werd doorgestoken om zo de natuurlijke dynamiek van het rivieroeverlandschap te herstellen. Hierdoor loopt het laag gelegen gebied al bij een geringe verhoging van de waterstand in de rivier onder water. Gecombineerd met de inzet van grote grazers is er daardoor een meer divers landschap ontstaan. Sinds de Blauwe Kamer met de Grebbeberg is verbonden begrazen Konikspaarden en Gallowayrunderen het gebied. Verder zijn er hazen, konijnen, muskusratten, beverratten (beide soorten worden bestreden in het gebied), bevers en vossen en ongetwijfeld nog meer kleine roofdieren en knaagdieren. Verschillende vogels kunnen hier zich goed handhaven.

De steile Grebbeberg (52 meter hoog) is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. Een strategische ligging bij gevechten, wisten de Neanderthalers al in de prehistorie. In de 18e eeuw werd vanaf hier de Grebbelinie aangelegd. Ook in de Tweede Wereldoorlog is hier zwaar gevochten, de heuvel is vooral bekend door de Slag om de Grebbeberg in mei 1940. Het militair ereveld is dan ook de laatste rustplaats van 400 militairen. Begraven in de grond die zij in 1940 met hun leven verdedigden.