Single Event – Wandeling Hatertse en Overasseltse Vennen

Heb je zin om lekker te gaan wandelen en andere singles te ontmoeten? Loop dan gezellig met ons mee tijdens deze single wandeling. Deze keer wandelen we langs de mooie Hatertse en Overasseltse Vennen. Gezellig kletsen met andere singles en genieten van dit afwisselende vennengebied!

De Overasseltse en Hatertse Vennen is een bijzonder gebied met glooiende rivierduinen, vele vennen en uitgestrekte heidevelden. Bijzonder is ook de ruïne van de kapel van St. Walrick en de ‘koortsboom’, ook wel lapjesboom genoemd. Het verhaal gaat namelijk dat als je een lapje stof van een zieke in deze zomereik hangt, dat deze zal genezen. De wandeling is niet al te lang is (8,5 km) maar wel een heel gevarieerde wandeling.  Een mooi gebied om te wandelen en gezellig andere singles ontmoeten! Wandel je met ons mee?

√ Veilig wandelen op 1,5 meter afstand van elkaar
√ Drankje en wat lekkers voor onderweg

Datum: Zondag 28 juni 2020

Plaats: Overasselt

Prijs: € 10,00

Een andere keer meelopen? Kijk dan ook eens bij de Wandeling Drent-Friese Wold (30-59 jaar).

Uiteraard houden we bij de wandeling de geldende maatregelen en richtlijnen aan zoals vastgesteld door de Rijksoverheid en het RIVM. Kijk op onze speciale pagina over Corona voor meer informatie en de maatregelen die we aanhouden.

Programma
10.15 – 10.30 uur: Verzamelen
10.30 uur: Vertrek wandeling
Tussendoor uitgebreidere pauze om wat makkelijker gezellig met elkaar te kunnen kletsen
Circa 14.00 – 14.30 uur: Bij terugkomst eventueel afsluitend drankje (als er plek is)

Over de wandeling
De wandeling is niet te lang (8,5 km) en we wandelen in een normaal rustig tempo. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. De wandeling is bijna geheel onverhard en gaat op sommige plekken door zand. Het kan op sommige stukken modderig zijn als het pas geregend heeft, dus hou daar rekening mee met je schoenen.

Horeca/Pauze: tussendoor nemen we een of meerdere pauzes zodat we wat meer tijd hebben om bij te praten (want dat gaat onder het wandelen natuurlijk iets minder makkelijk dan anders). Neem zelf wat te eten en drinken mee voor onderweg. Van Funbreaks krijg je bij vertrek ook nog wat lekkers en een flesje/blikje drinken. Aan het einde kunnen we eventueel een afsluitend drankje doen als er plaats is.

Sanitaire voorzieningen: bij het restaurant (verzamel- en eindpunt).

Over het gebied:
Ook al liggen de rivieren Maas en Waal nu ver van dit gebied vandaan, zij zijn de makers van dit landschap. Na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, was Nederland een poolwoestijn. Zand uit de bedding van de Maas werd hier door de heersende zuidwestenwind tot hoge duinen opgeblazen. De Waal had voordien al een laag klei afgezet dat werd samengedrukt tot een ondoordringbare laag. Daardoor bleef het regenwater staan in de vorm van vennen. Vanaf de 19 e eeuw werden hier grove dennen aangeplant voor de Limburgse mijnbouw. Omdat de vennen dreigden te verdrogen is een deel bos in 2013 omgevormd naar heide. Hierdoor blijft unieke flora en fauna die afhankelijk zijn van deze vennen behouden.

In het vennengebied groeien veel bijzondere planten zoals zonnedauw, veenpluis, snavelbies, beenbreek en melkeppe. Vanaf midden april kunnen diverse soorten libellen worden waargenomen. Er broeden hier ongeveer 80 soorten vogels en er leven dassen, reeën en vossen en kleinere zoogdierensoorten als bunzing, konijn, haas, eekhoorn, wezel, hermelijn en egel. Bij de vennen komen verschillende soorten salamanders, padden en kikkers voor. Paddenstoelen zijn vooral na vochtige zomers en nazomers talrijk.

Door zijn diversiteit zowel voor wat betreft flora en fauna, maar ook vanwege het geaccidenteerde en afwisselende landschap is dit een uniek natuurgebied waar het in ieder jaargetijde prima toeven is.