Single Event – Wandeling Loonse en Drunense Duinen

Lekker wandelen, genieten van de natuur en ondertussen leuke singles ontmoeten? Zondag 9 augustus maken we weer een mooie wandeling, ditmaal door het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Grote stuifzandvlaktes, heide en bossen, deze wandeling heeft het allemaal! 

De Brabantse Sahara, zo worden de Loonse en Drunense Duinen ook wel genoemd. En terecht: hier vind je één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Liefst 30 vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien. Maar het is meer dan een grote zandbak. Je vindt hier ook flink wat heide en het geheel wordt omsloten door prachtige gevarieerde bossen. Een gezellige wandeling met fijne gesprekken, loop je met ons mee?

√ Veilig wandelen op 1,5 meter afstand van elkaar
√ Drankje en wat lekkers voor onderweg

Datum: Zondag 20 september 2020

Plaats: Udenhout / Loonse en Drunense Duinen

Prijs: € 10,00

Een andere keer meelopen? Kijk dan ook eens bij de Wandeling Klompenpad Rosandepad (35-59 jaar).

Programma
10.15 – 10.30 uur: Verzamelen
10.30 uur: Vertrek wandeling
Tussendoor uitgebreidere pauze om wat makkelijker gezellig met elkaar te kunnen kletsen
Circa 14.30 uur: Bij terugkomst eventueel afsluitend drankje (als er plek is)

Over de wandeling
De wandeling is circa 10 km en we wandelen in een normaal rustig tempo. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. De route is grotendeels onverhard en voor een deel door het losse zand (wat uiteraard iets zwaarder lopen is).

Horeca/Pauze: tussendoor nemen we een of meerdere pauzes zodat we wat meer tijd hebben om bij te praten (want dat gaat onder het wandelen natuurlijk iets minder makkelijk door de afstand). Neem zelf voldoende te eten en drinken mee voor onderweg. Van Funbreaks krijg je bij vertrek ook nog wat lekkers en een flesje/blikje drinken. Aan het einde kunnen we eventueel een afsluitend drankje doen als er plaats is.

Sanitaire voorzieningen: bij het restaurant (verzamel- en eindpunt).

Over het gebied
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 4000 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Dit Nationale Park bestaat uit een aantal deelgebieden waarvan het bekendste het stuifzandgebied is, maar daarnaast zijn het Landgoed Plantloon, de beboste Loonse Hoek, het open landbouwgebied het Hengstven en het beek- en moeraslandschap de Brand belangrijke onderdelen van dit natuurpark. Elk deelgebied is heeft een eigen uniek karakter. Zo is de Brand één van de laatste resten Brabants broeklandschap met vochtige graslanden en moeras.

Het imponerende stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen is met zijn 30 vierkante kilometer één van de grootste van West-Europa en wordt daarom ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. Tijdens de laatste ijstijd heerste hier een droog koud klimaat en is al dit zand aan komen waaien door poolwinden. Eeuwenlang was het bedekt door oerbos. Totdat streekbewoners in de middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hadden. In de veertiende eeuw lieten boeren hun vee grazen op de heide waardoor de grond uitgeput raakte en de wind blies vervolgens steeds grotere zandvlaktes open. De opmars van het stuifzand is tegengehouden door naaldbomen te planten. Was dat niet gebeurd, dan was een nog veel groter deel van Noord-Brabant veranderd in een zandvlakte! Het stuifzandgebied dat nu onder je voeten ligt is zo uniek dat beheerder Natuurmonumenten er alles aan doet om het te behouden. Zo kan het zand lekker vrij in de rondte waaien.

De zandverstuiving van de Loonse en Drunense Duinen bestaat uit ‘levend zand’. Daarmee wordt bedoeld dat het vol leven zit, in tegenstelling tot wat je misschien op het eerste gezicht zou denken. In een kale zandvlakte kunnen grote temperatuurverschillen ontstaan. Tijdens een zonnige dag loopt de temperatuur snel op en als het ’s nachts bij helder weer afkoelt, kunnen de verschillen soms wel oplopen tot veertig graden. Toch zijn er planten en dieren die hier prima mee om kunnen gaan. Zo groeien er zandzegge, pijpenstrootje en rendiermos en kun je, als je goed oplet, de groene zandloopkever tegenkomen.