Single Event – Wandeling Rhoonse & Carnisse Grienden

Lekker wandelen en nieuwe mensen ontmoeten! Dit keer gaan we het gebied de Rhoonse & Carnisse Grienden ontdekken. We gaan een heerlijke wandeling maken met een leuke groep singles. Ga je ook mee?

We wandelen langs het water, over paadjes met aan weerszijden knotwilgen en we steken via vlonders en bruggetjes meerdere keren het water over. Ook passeren we kleine havens, lopen we door het polderlandschap en je ziet in de verte schepen varen. Al wandelend tussen de wilgen heb je verrassende doorkijkjes over het water en de polder. De wandeling is 16 km.

De Rhoonse & Carnisse Grienden zijn een gebied in de bedding van de Oude Maas. Grienden zijn met knotwilgen begroeide stukken land langs de rivier. Deze gebieden liggen buitendijks en staan daardoor regelmatig onder water. Doordat de wilgen met regelmaat in het water staan, groeien er allerlei mos- en plantensoorten en zelfs paddenstoelen op de bomen. De wilgen worden met regelmaat geknot.

√ Veilig wandelen op 1,5 meter afstand van elkaar
√ Drankje en wat lekkers voor onderweg

Datum: Zaterdag 10 oktober 2020

Plaats: Poortugaal

Prijs: € 10,00

Een andere keer meelopen? Kijk dan ook eens bij de Herfstwandeling in Amerongen!

Programma

10.15 – 10.30 uur: Verzamelen
10.30 uur: Start wandeling
Tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen
Circa 15.00 uur: Einde van de wandeling, eventueel een afsluitend drankje

Over de wandeling
De wandeling is in totaal circa 16 km. Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we willen. Er kan een sanitaire stop gehouden worden bij een horeca-gelegenheid (iets drinken met een groep kan alleen als er plaats is). We eindigen de wandeling weer bij het punt waar we begonnen zijn en eventueel kan hier nog een afsluitend drankje gedronken worden als er plek is. Neem zelf voldoende te eten en te drinken mee voor onderweg. We wandelen in een normaal rustig tempo. De route is deels verhard en deels onverhard en kan op sommige plekken drassig zijn. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel.

Over het gebied
De Rhoonse & Carnisse Grienden zijn zogenaamde zoetwatergetijdegrienden aan de Oude Maas. Een griend of ham is een vochtige akker waarop wilgenhout wordt verbouwd. De grienden liggen buitendijks en staan onder invloed van eb en vloed. Twee maal per etmaal staan grote delen van het gebied onder water. Het gebied kent hierdoor een bijzondere flora en fauna. Op de knotwilgen groeien mossoorten, planten en paddenstoelen. Voorkomende planten in het gebied zijn de beschermde spindotterbloem, gele lis, kattenstaart, bittere veldkers en zomerklokje.

Tussen de Rhoonse en Carnisse Grienden in ligt het gebied Klein Profijt. Deze wilgenjungle is het domein van bevers en ijsvogels. Ook hier lopen we tijdens onze wandeling door heen.

De gebieden worden nog volledig als griendcultuur beheerd. Dit betekent dat deze grienden in een cyclus van drie jaar worden gehakt. Tussen oktober en maart wordt ieder jaar een deel van de hakgrienden geknot. Het wilgenhout wordt onder andere gebruikt voor het maken van zinkstukken voor oeverbescherming, geluidschermen en als voedsel- en speelmateriaal voor dieren in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. In de zogenaamde ‘snijgrienden’ worden de wilgen ieder jaar afgesneden; dit éénjarig hout gebruikt men onder meer voor het maken van manden en korven.