Single Event – Wandeling Het Verscholen Dorp

Zin om lekker te gaan wandelen en andere singles te ontmoeten? Deze keer gaan we wandelen rondom Het Verscholen Dorp bij Vierhouten. In de prachtige bossen ligt een bijzonder stukje geschiedenis. Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Het bevindt zich aan de Pas-Opweg. 

In het mooie bos bij Vierhouten komen we tijdens onze wandeling langs dit nagebouwde onderduikersdorp. Dit monument bestaat uit drie hutten en een herdenkingsmaquette. Zij geven de plek aan waar het dorp zich bevond. Wandel je mee langs deze bijzondere plek en door het prachtige bos bij Vierhouten?

Na de wandeling gaan we gezellig nog een drankje doen én genieten van een lekkere pannenkoek!

Datum: Zaterdag 23 februari 2019

Plaats: Vierhouten

Prijs: € 22,50 (bij boeken vóór zondag 17 februari)

Programma & Info Gebied

Programma zaterdag 23 februari:

12.00-12.30 uur: Verzamelen, wie wil kan een kopje koffie doen
12.30 uur: Vertrek wandeling
Onderweg kunnen we even pauzeren wanneer we dat willen
Circa 15.00 uur: Einde wandeling, nagenieten met een pannenkoek en een drankje

Over de wandeling:
De wandeling is ongeveer 9 km en we wandelen in een normaal rustig tempo. Neem zelf wat te drinken en eventueel een versnapering mee voor als we onderweg zijn. Aan het einde genieten we nog van een pannenkoek (keuze uit naturel, kaas, appel, spek, ananas, ham, gember, salami of peer) en een drankje. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Het kan op sommige stukken wel modderig zijn, dus hou daar rekening mee.

Over het gebied:
De naam Vierhouten verwijst waarschijnlijk naar de vier bossen, de vier houten, die rondom het dorp liggen: het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos. Hier vind je knoestige bomen, stuifzand, heidevelden, stille vennen en open ruimtes. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, moeflons, dassen en haviken kunnen hier je pad kruisen.

Het Verscholen Dorp werd in de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers, waaronder vluchtelingen uit het doorgangskamp in Amersfoort, jonge mannen van de arbeidsinzet, joodse families en gestrande piloten. Gemiddeld waren er per dag 80 tot 100 onderduikers te vinden. Het begon met vijf mensen die hun toevlucht zochten bij een pension in Nieuw Soerel. Omdat hun eerste onderduikadres verraden werd, vluchtten zij de bossen in. Hier werden in het najaar van 1943 tien primitieve hutten gegraven om de onderduikers te huisvesten. Door het lage grondwaterpeil bleven de half ondergrondse vertrekken kurkdroog. Ze werden voorzien van bedden, kacheltjes, cilinders met butagas, verbandtrommels en zelfs een brancard. Elke dag bracht een groep vrijwilligers uit Nunspeet water en voedsel, speeltjes, schoon goed en het laatste nieuws. Later werden zelfs waterputten geslagen.

Het kamp was een initiatief van de jurist Von Baumhauer uit Vierhouten, hij werd daarbij ondersteund door onder anderen “opa” D.D. Bakker en zijn vrouw “tante” Cor. Eind oktober 1944 werd het dorp ontdekt door twee SS’ers of twee Landstormers[2] die aan het jagen waren. Acht van de 86 werden gevangengenomen en op een later tijdstip gefusilleerd, zes personen werden aan de Tongerenseweg gefusilleerd en twee onderaan de heuvel bij het kamphuis de Paasheuvel. De rest wist te ontkomen.

Ter herinnering aan de gefusilleerde onderduikers is in 1995 een gedenksteen aan de Tongerenseweg geplaatst. Deze duidt ongeveer de plek aan waar het drama zich heeft afgespeeld. Nabij de hutten aan de Pas-Opweg is sinds 1970 een grote kei met inscriptie ter herinnering aan het kamp geplaatst.

Inclusief

Inclusief

  • Wandeling door het bos bij Vierhouten en langs Het Verscholen Dorp
  • Een drankje na de wandeling (koffie, thee, fris, tapbier, huiswijn)
  • Pannenkoek (keuze uit naturel, kaas, appel, spek, ananas, ham, gember, salami of peer)
  • Begeleiding van Funbreaks tijdens het event
Exclusief

  • Vervoer naar de locatie
  • Kosten voor overige consumpties

Deelnemers

Leeftijdscategorie: 40 t/m 65 jaar

Aantal deelnemers: minimaal 6 – maximaal 16

Boekingen op dit moment: 3 deelnemers

     
52     50

       
48     

Vervoer

Vervoer naar de locatie is op eigen gelegenheid. Het exacte verzamelpunt wordt vermeld in de bevestiging die je ontvangt na boeking. Wanneer je wilt carpoolen (gezellig en goedkoop) kun je overleggen bij het evenement op de Facebook-pagina van Funbreaks.

Parkeren kan er gemakkelijk op het parkeerterrein. Ook met OV is de locatie goed te bereiken, de dichtstbijzijnde bushalte is op 3 minuten loopafstand.