Single Event – Pinksterwandeling Zaanse Schans

Zin om lekker te gaan wandelen en andere singles te ontmoeten? Loop dan gezellig met ons mee tijdens deze single wandeling op Tweede Pinksterdag. Deze keer wandelen we door het mooie gebied van de Zaanstreek. Door de polder en langs de molens op de Zaanse Schans!

De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland. Vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. De 18e en 19e eeuw herleven hier. We wandelen langs de diverse molens en komen onder andere langs het bakkerijmuseum, het pakhuis waar klompen gemaakt worden en de kaasmakerij. Ook lopen we een rondje door de polder en langs de mooie Jagerplas. Wandel je gezellig met ons mee?

Datum: Maandag 1 juni 2020

Plaats: Zaanse Schans

Prijs: € 10,00

Uiteraard houden we bij de wandeling de geldende maatregelen en richtlijnen aan zoals vastgesteld door de Rijksoverheid en het RIVM. Kijk op onze speciale pagina over Corona voor meer informatie en de maatregelen die we aanhouden.

Programma
11.15 – 11.30 uur: Verzamelen
11.30 uur: Vertrek wandeling
Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we dat willen
Bijna aan het einde kunnen we bij de Jagerplas nog een mooi plekje zoeken
Circa 15.00 uur: Einde wandeling

Over de wandeling
De wandeling is circa 9 km en we wandelen in een normaal rustig tempo. Neem zelf wat te eten en drinken mee voor onderweg. Je krijgt bij vertrek ook nog een flesje/blikje drinken van Funbreaks en wat lekkers voor onderweg. Nu de horeca pas ’s middags open mag van de overheid, is er dus bij de verzamelplek geen toilet beschikbaar. Het dichtstbijzijnde tankstation aan de snelweg is echter maar een paar kilometer er vandaan, dus het advies is om daar even een sanitaire stop te houden op weg naar de verzamelplek. Bijna aan het einde van de wandeling kunnen we bij de Jagerplas nog een leuk plekje zoeken om even lekker te gaan zitten en gezellig te kletsen.

Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Niet alle molens en musea zijn open in deze tijd (en ook niet gratis toegankelijk).

Over de Zaanse Schans
De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen.

Tussen 1961 en 1974 werden vele oude houten gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar het uitbreidingsplan Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Ook enkele molens werden naar hier verplaatst. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat (oorspronkelijk een oliemolen) en van de oliemolen de Bonte Hen, alsmede de oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd. De buurt is in 1961 vernoemd naar de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om de Spaanse troepen tegen te houden.

.