Single Event – Workshop Taiko Drumming

Taiko Drumming is in 1 woord: geweldig! We volgen deze middag met een groep singles een Workshop Taiko Drumming. Taiko is een traditioneel Japanse drum, waarbij aandacht wordt besteed aan lichaam, geest en gevoel. Het geluid van Taiko is immens en daarbij ook heel energiek. In Japan wordt het beschreven als het geluid van je hartslag.

Bij Taiko Drummen probeert men het geluid te visualiseren met grote bewegingen en emoties. De trommelworkshops kenmerken zich verder door de fysieke speelstijlen, niet ophoudende energie en heel veel spelen op de meest unieke Taiko’s van Europa (sommigen met een doorsnede van 2 meter!).

De workshops starten met een goede warming up, taikospelen is immers een fysieke tak van sport. Tijdens de verslavend leuke workshops komen alle specifieke heftige speelstijlen aan bod die de Japanse Taiko-traditie rijk.

Datum: Zaterdag 27 januari 2018

Leeftijdsgroep: 30-59 jaar

Plaats: Montfoort

Prijs: € 55,00

Programma & Info

Programma zaterdag 27 januari:

13.45 uur: Verzamelen
14.00 uur: Start workshop
Tussendoor een pauze met koffie/thee
16.00 uur: Einde van de workshop

Achtergrond Taiko Drumming

Taiko betekent “trommel”. Soms spreekt men van Daiko. Het woord Taiko en Daiko worden door elkaar gebruikt.  Als het woord zelfstandig gebruikt wordt schrijft men Taiko, maar indien er een bijvoeglijk naamwoord voor staat  schrijft men Daiko. (zoals Shime Daiko, O Daiko, Okedo Daiko etc.).

De lesruimte, of, zoals ze in Japan zeggen, Dojo, is ingericht met het meest unieke en uitgebreide Japanse slagwerkinstrumentarium van Europa, waaronder de Okedo O Daiko. Deze kolos, met een gewicht van 275 kg, een lengte van twee en een halve meter en een doorsnede van bijna twee meter is de grootst bespeelbare Taiko in zijn soort buiten Japan.

De trainers, in Japan “Sensai” genoemd, hebben jarenlang gewerkt met de grote Taikomeesters. De trainers treden op over de hele wereld met de oudste slagwerkgroep van Nederland. Ze hebben een gedegen professionele muziekpedagogische achtergrond. De trainers geven de taikolessen in de stijl zoals Tagayasu Den rond 1965 heeft ontwikkeld.

Soms staat op de vellen van een Taiko het “mitsudomoe” symbool geschilderd. Dit Symbool staat voor de verbinding tussen de hemel, de aarde en de mensheid. De combinatie van deze drie elementen legt als het ware de verbinding tussen alles wat bestaat. Deze verbinding, waar “Ki” en “eenheid” samen komen, is voor veel Japanners de basisgedachte van het bespelen van de Taiko.

Het Japanse woord Ki (気), wat van oorsprong van het Chinese “gi” afstamt, betekent levenskracht of geestelijke of spirituele energie. Vergelijkbaar met Tai Chi kun je zeggen dat de Taikospeler energie opbouwt, zijn krachten controleert, om deze vervolgens op de juiste manier weer af te geven.

De Geschiedenis van de Taiko

De Taiko is door de eeuwen heen altijd belangrijk geweest in de Japanse cultuur. Hieronder vind je een uitleg waarom dat nu eigenlijk zo is.

 • Er zijn nog steeds veel Taiko’s te vinden in de tempels van Japan en deze worden nog vaak bespeeld op religieuze festivals en ceremonies.
 • Vele jaren geleden werd de Taiko gebruikt om signalen af te geven in de dorpen. Men zegt dat de grens van een dorp werd bepaald door de reikwijdte van de trommel. Hoe groter de trommel, hoe verder de grenzen van het dorp reikte.
 • Met eenvoudige ritmes wees men de bevolking op aankomend slecht weer en dat de mensen bijvoorbeeld hun gedroogde etenswaren binnen moesten halen.
 • De Taiko werd gebruikt om de krijgers te motiveren en ze te begeleiden bij de lange tochten die ze maakten. Of ze werden gebruikt om bevelen te geven. Omdat de Taiko zo vanzelfsprekend was toonde de Japanse bevolking veel respect voor de Taiko. Het ging zelfs zover dat ze begonnen te geloven dat ze bewoond werden door een god. Daarom mochten op een geven moment alleen nog heiligen van de Shinto en Buddhistische religies de Taiko bespelen.

De Taiko vandaag de dag

 • Er zijn meer dan 10.000 taikogroepen in Japan te vinden. Er zijn bronnen die beweren dat het er meer dan 17.000 zijn.
 • De trommels worden vandaag de dag op verschillende manieren bespeeld waaronder de nieuwe speelstijl zoals die door Tagayasu Den rond 1965 is ontwikkeld.
 • Ondanks de nieuwe ontwikkelingen en het feit dat de Taiko zich los heeft gewrikt van zijn diep religieuze en culturele achtergrond blijven Japanners, en gelukkig ook de westerlingen, diep respect tonen voor deze bijzondere trommels.
 • Vandaag de dag worden de echte Taiko’s nog steeds gemaakt van de beste houtsoorten zoals Zelkova of Keiyaki. Deze houtsoorten worden zeldzaam en  de echte Taiko’s worden daarom steeds duurder. De beste trommels, gemaakt van het beste hout en gebouwd door Asano, zijn bijna onbetaalbaar geworden.
Inclusief

Inclusief

 • Workshop Taiko Drumming (2 uur), gegeven door een professioneel trainer
 • Koffie en thee in de pauze
Exclusief

 • Vervoer naar de locatie

Deelnemers

Leeftijdscategorie: 30 t/m 59 jaar

Aantal deelnemers: minimaal 6 – maximaal 14

Geboekt op dit moment:  12 deelnemers

         
41    42    31

                        
35    47   30    44    59    50    31    57    55

Vervoer

Vervoer naar de locatie is op eigen gelegenheid. De exacte verzamelplaats volgt na boeking en betaling.

Met de auto is de plek makkelijk en goed te bereiken. Parkeren is er gratis.
Met OV is het eveneens goed bereikbaar, de dichtstbijzijnde bushalte is op 3 minuten loopafstand.

Wanneer je wilt carpoolen kun je overleggen bij het evenement op de Facebook-pagina van Funbreaks.