Single Reis – Citytrip Berlijn

Klaar voor een heerlijke citytrip met een leuke groep singles? Pak je koffer maar vast in want we gaan naar het dynamische en bruisende Berlijn! In geen enkele andere Europese stad is het contrast tussen het verleden en heden zo indrukwekkend als in de Duitse hoofdstad. Vol cultuur en geschiedenis maar ook hip en trendy!

Deze prachtige stad staat natuurlijk bekend om de Berlijnse muur, die de stad vroeger verdeelde in Oost Berlijn en West Berlijn. De authentieke bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog gecombineerd met de moderne architectuur en de prachtige elementen uit de tijd van de tweedeling, maken Berlijn de ideale stad voor een stedentrip.

We verblijven in een hotel op een superlocatie, midden in Berlijn en op loopafstand van veel bezienswaardigheden. Er is een programma samengesteld om alle bezienswaardigheden te bekijken maar je kan zelf kiezen of je hier mee meegaat of dat je liever zelf op pad gaat. Bij het tabblad Programma/Bezienswaardigheden staat hierover uitgebreide info.

Datum:
Donderdag 10 augustus – maandag 14 augustus 2017
(5 dagen / 4 nachten)

Leeftijdsgroep: 35-55 jaar

Prijs: € 279,00

Programma & Bezienswaardigheden

Programma

Er is een dagprogramma opgesteld voor deze citytrip, echter is het geheel vrijwillig of je mee wilt gaan. Je kan mee met het hele programma, sommige onderdelen of lekker zelf op pad gaan. Alles is dus geheel naar eigen wens in te vullen, niets is verplicht.

Dag 1 – Heenreis
Op donderdag is de heenreis. Dit is op eigen gelegenheid met de auto, trein of vliegtuig. Zie voor meer informatie het tabblad  “Vervoer”.

Na aankomst ontvang je de sleutel van je kamer in het centraal gelegen hotel Ibis Berlin City Potsdamer Platz. ’s Avonds drinken we gezamenlijk een welkomstborrel en voor diegenen die willen nuttigen we een gezamenlijk welkomstdiner.

Dag 2 – Oost-Berlijn
Na het ontbijtbuffet gaan we vandaag naar het oostelijk gedeelte van Berlijn met de volgende bezienswaardigheden: East Side Gallery (de “muur”), Alexanderplatz, Fernsehsturm, Unter den Linden, Berliner Dom, Gendarmenmarkt, Reichstag, Brandenburger Tor, Holocaust-Monument.

Dag 3 – Midden & West-Berlijn
Vandaag bezoeken we het midden en westen van Berlijn, met onder andere de Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, Jüdisches Museum, Tiergarten/Zoologischer Garten, Schloss Charlottenburg, Gedächtnis-Kirche, KaDeWe, Kurfürstendamm.

Dag 4 – Potsdam
Na wederom een goed ontbijt gaan we vandaag naar Postdam, een stad op ongeveer 30 kilometer afstand van Berlijn. Potsdam is een prachtig oud stadje dat bekend staat om zijn paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk. Schloss Sanssouci en het Park Sanssouci zijn zeker een bezoek waard.

In de middag is er geen programma opgesteld zodat iedereen nog genoeg tijd heeft om lekker rond te slenteren in Berlijn, te gaan shoppen, een museum te bezoeken of gewoon lekker een terrasje te pakken.

Dag 5 – Terugreis
Vandaag is het al weer onze laatste dag in Berlijn. Afhankelijk van het tijdstip waarop je terugreist kun je vandaag nog op pad gaan, dit is geheel naar eigen invulling.

NB: programma is onder voorbehoud

Berline Welcome Card

Met de Berlin Welcome Card kun je 3 dagen onbeperkt reizen per metro, tram, trein en bus binnen de stadsgrenzen (inclusief Potsdam). Verder krijg je korting (soms tot wel 50%) op meer dan 200 verschillende musea, monumenten, attracties etc. Ook krijg je een citymap en reisgidsje met uitgebreide informatie over alle attracties in de stad. De kosten voor de Welcome Card zijn € 30,00 voor 3 dagen (vrijdag, zaterdag en zondag).

We raden je aan deze Welcome Card bij te boeken. Je hebt dit er binnen 1 dag al uit, zeker aangezien de metro het beste vervoersmiddel is in de stad en we hier veelvuldig gebruik van zullen maken. De Welcome Card kan van te voren al via Funbreaks geboekt en betaald worden. Op deze manier ontvang je de card bij aankomst en kun je er de volgende ochtend direct gebruik van maken. Zo hoef je vrijdagochtend niet eerst op pad naar een plek in de stad waar deze verkocht wordt.

Bezienswaardigheden

Alexanderplatz
De Alexanderplatz is een belangrijk plein en vervoersknooppunt in de wijk Mitte. Belangrijke bezienswaardigheden op het plein zijn o.a. de Fernsehturm (tv-toren) en de wereldklok. Sinds enige tijd is een nieuw groot winkelcentrum geopend aan het plein. Alexanderplatz is oorspronkelijk begonnen als een marktplaats, maar is inmiddels een ontmoetingsplek voor jongeren geworden. Er zijn dagelijks meer dan 300.000 mensen op het plein te vinden. Daarnaast is Alexanderplatz een plek waar je vele bezienswaardigheden van Duitsland aantreft. Op 4 november 1998 kwamen een miljoen mensen bijeen tegen het DDR-regime, kort voor de val van de Berlijnse muur. Het was de grootste demonstratie tegen de regering in de geschiedenis.

Berliner Dom
De Dom van Berlijn (Berliner Dom) is de grootste kerk in de stad, en het dient als een vitaal centrum voor de Protestantse kerk van Duitsland. Ver buiten de grenzen van de parochie en van Berlijn, trekt de kathedraal duizenden bezoekers, jaar na jaar, uit Duitsland en het buitenland. Met kerkdiensten, concerten, rondleidingen en nog veel meer evenementen en aanbod, probeert de kathedraal door middel van een breed scala aan mogelijkheden om dichter bij de christelijke geloofstraditie te komen.
De Dom van Berlijn is voltooid in 1905 en is de grootste en belangrijkste protestantse kerk. Het is een barok monument die de Hohenzollern (Duits vorstengeslacht) gekoppeld heeft aan het Duitse protestantisme. De Dom is ook bekend als Hohenzollern familiegraf, en meer dan negentig sacrofagen en tombes zijn tentoongesteld, waaronder die van de Pruisische koningen; Frederick I en Sophie Charlotte. Het orgel van de Dom met meer dan 7000 pijpen is een meesterwerk en het grootste in Duitsland. Een bezoek aan de Dom vereist 270 treden, maar het bekijken van de galerij is de moeite waard en biedt prachtig uitzicht op Mitte.

Brandenburger Tor
Eén van de bekendste en mooiste stadspoorten van Berlijn, gebouwd in de 18e eeuw als symbool van vrede. De poort staat aan het einde van Unter den Linden en is de grens van het oude centrum van de stad. Heden ten dage is de poort het symbool van eenheid van de stad.
Het is de enige stadspoort van Berlijn die nog overeind staat. De Brandenburger Tor bestaat uit een zuilengalerij van 26 meter hoog en 66 meter breed. Op de zuilengalerij staat een strijdwagen met 2 wielen en 4 paarden. In de strijdwagen zetelt Victoria, de Griekse Godin van de overwinning. Het originele beeld ging verloren in de Tweede Wereldoorlog, het beeld dat er nu op staat is een replica. De Brandenburger Tor is ook een monument van deling en hereniging. In 1961 namelijk werd er bij de Brandenburger Tor begonnen met de bouw van de Muur. Later, in 1989, was het ook de plek waar de Muur voor het eerst viel.

Checkpoint Charlie
De voormalige controlepost op de vroegere grens tussen West en Oost Berlijn, destijds de enige plek voor buitenlanders om Oost-Berlijn over de weg binnen te treden. Totdat de Berlijnse Muur viel, op 9 november 1989, was het een aanduiding van de grens tussen West en Oost, Kapitalisme en Communisme, vrijheid en gevangenschap. Na de val van de Muur werd Checkpoint Charlie opgeheven. Niet veel later, in 1990, werd de gehate grenspost met de grond gelijk gemaakt. Het wachthuisje dat je vandaag de dag ziet, is een kopie. Het is er in 2000 neergezet. Checkpoint Charlie is één van de weinige tastbare herinneringen aan de Koude Oorlog. Verder kun je naar het Haus am Checkpoint Charlie gaan. Dit is een museum, onder meer over de vluchtpogingen van Oost naar West.

East Side Gallery
Het bekendste en langste deel van de Berlijnse Muur (ruim 1300 meter), dat na de val van de Muur door kunstenaars werd beschilderd. Deze muurschilderijen zijn nu beschermd erfgoed. Dit gedeelte ligt tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrucke en parallel aan de rivier de Spree.
De Berlijnse Muur (Duits: Berliner Mauer) was een barrière die gebouwd werd door de Duise Democratische Republiek (DDR, Oost-Duitsland), vanaf 13 augustus 1961. De Berlijnse Muur sneed West-Berlijn af van Oost-berlijn. Langs de grote betonnen muur waren wachttorens geplaatst. Deze wachttorens bakenden een groot gebied af, de zogenaamde ‘dood strip’. Dat bevatte ook anti-voertuig loopgraven en andere verdediginswerken.
Na enkele weken van onrust kondigde de Oost-Duitse regering op 9 november 1989 aan dat alle DDR-burgers West-Duitsland en West-Berlijn konden bezoeken. Menigten Oost-Duitsers klommen over de muur en vierden feest aan de andere kant samen met de West-Duitsers. Delen van de muur werden weggenomen als souvenirs. De rest werd later door de regering verwijderd. De duitse hereniging werd formeel gesloten op 3 oktober 1990.

Fernsehturm
Deze bezienswaardigheid, de Fernsehturm, is 368 meter hoog, en het hoogste gebouw van Berlijn. Het is een televisietoren bij de Alexanderplatz in voormalig Oost-Berlijn. Met hulp van Zweedse ingenieurs is deze toren gebouwd tussen 1965 en 1969. Bovenop een betonnen mast met twee liftschachten is een bol bedekt met staal, en in die bol is op 203 meter hoogte een uitzichtplatform en daarboven restaurant dat ronddraait. Een rood-witte televisieantenne staat bovenop de bol. Vanuit veel punten in Berlijn is de toren te zien. Gedurende het hele jaar is de toren geopend voor bezoekers. De lift waarin bezoekers naar boven kunnen gaat in 40 seconden naar boven en terug.

Gedächtniskirche
De protestantse Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (maar meestal gewoon bekend als Gedächtniskirche) is gevestigd in Berlijn op de Kurfürstendamm in het centrum van de Breitscheidplatz. De kerk werd stuk gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Alleen een stuk van de kerktoren bleef overeind staan. De kerk werd bewust niet gerestaureerd. In plaats daarvan liet het stadsbestuur er tussen 1951 en 1961 een moderne kerk naast bouwen. Tegenwoordig wordt de Gedächtniskirche beschouwd als een monument voor de vrede. De oorspronkelijke kerk stamt uit 1895. De opdracht voor de bouw werd gegeven door keizer Wilhelm II (1859-1941).

Gendarmenmarkt
Een van de mooiste pleinen in Europa, vindt je op de Gendarmenmarkt. Het plein is rechthoekig gevormd. Drie grote gebouwen zijn kenmerkend voor dit plein. Dit zijn een concertgebouw en twee grote kerken. Vanaf de trappen van de kerken heb je een mooi uitzicht en dat is dan ook zeker aan te raden. Op het plein zijn daarnaast ook vele terrasjes te vinden waar je gerust een drankje kunt drinken en tegelijkertijd kunt genieten van het mooie uitzicht.

Holocaust Monument
Het gedenkteken voor de vermoorde joden van Europa, ook bekend als de Holocaust Memorial (Holocaust-Mahnmal), is een monument in Berlijn voor de joodse slachtoffers van de holocaust, ontworpen door architect Peter Eisenman en ingenieur Buro Happold. Het bestaat uit een 19.000 vierkante meter (4,7 hectare) grond bedekt met 2.711 betonnen platen of “steles”, gerangschikt in een raster patroon op een hellend terrein. De stèles variëren in hoogte 0,2 tot 4,8 m. De steles zijn ontworpen om een ongemakkelijke, verwarrende sfeer te produceren, en het hele beeld vormt een zogenaamd geordend systeem, dat het contact met de menselijke rede heeft verloren. Een bijgevoegde ondergrondse “Plaats van informatie” (Duits: Ort der Information) heeft de namen van alle bekende joodse slachtoffers van de holocaust. Het is een blok ten zuiden van de Brandenburger Tor gelegen in het Friedrichstadt buurt.

KaDeWe
Berlijn is naast een culturele stad ook een echte modestad. Er zijn volop modewinkels te vinden in Berlijn. Veel dure winkels zijn te vinden in de Friedrichstrasse. Grote warenhuizen en elektronicazaken vindt je op Alexanderplatz. Het grootste warenhuis in Berlijn bevindt zich echter in KaDeWe. Het is een immens groot gebouw en is na Harrods in Londen het grootste warenhuis in Europa. Neem zeker een plattegrond mee wanneer je een bezoek aan KaDeWe brengt.

Kurfürstendamm
De Kurfürstendamm, plaatselijk bekend als de Ku’damm, is een van de beroemdste straten in Berlijn. De straat dankt zijn naam aan de voormalige Kurfürsten (keurvorsten) van Brandenburg. Deze zeer brede, lange boulevard kan worden beschouwd als de Champs-Elysees van Berlijn – vol met winkels, huizen, hotels en restaurants. Vele mode-ontwerpers hebben hun winkels daar, evenals verscheidene autofabrikanten showrooms. De straat is 3,5 km lang en loopt door het stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf in West-Berlijn.

Potsdamer Platz
De Potsdamer Platz is een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn. Ondanks dat deze plek in de Tweede Wereldoorlog verwoest is, is het opnieuw vormgegeven door middel van een groot plein. Op dit plein zijn nog verschillende stukjes van de Berlijnse Muur te vinden, waaronder één van de vijf wachttorens. De Berlijnse Muur werd na de Tweede Wereldoorlog dwars over Potsdamer Platz heen gebouwd.

Een van de blikvangers is het Sony Center, dat zo genoemd wordt omdat de Japanse elektronicafabrikant er zijn Europese hoofdkantoor heeft. Maar het gebouw herbergt verder bioscopen, cafés en het Filmmuseum Berlin. Het Sony-Center wordt door velen gezien als een van de topstukken van die moderne visie. Het gebouw heeft niet alleen een moderne uitstraling, ook de constructie is een gewaagd stuk techniek. Met name het dak van dit bouwwerk trekt veel aandacht, vanwege de fascinerende constructie.

Reichstag
Het Rijksdaggebouw is het parlementsgebouw van Duitsland. Na de hereniging van West- en Oost-Duitsland werd de Rijksdag gerestaureerd. Later, in 1999, werd de Rijksdag officieel heropend. De huidige Rijksdag is een combinatie van oude en moderne architectuur. Kenmerkend is de moderne, glazen koepel die op het pand staat. Deze koepel kun je middels een trap aan de binnenkant beklimmen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. De Rijksdag heeft een lange, roemruchte historie. Zo werd de Rijksdag in 1933, een maand na de machtsovername van Hitler, in brand gestoken. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd hiervoor opgepakt. Of hij de brand ook echt gesticht had, is nooit helemaal duidelijk geworden. Hitler gebruikte de brand in ieder geval om de noodtoestand uit te roepen. Alle oppositiepartijen werden verboden en Hitler greep de absolute macht. Russische graffiti en kogelgaten uit 1945 zijn achter plexiglas geconserveerd. Onderaan de koepel wordt door middel van een foto-expositie de geschiedenis van Berlijn getoond.

Slot Charlottenburg
Slot Charlotteburg ligt net buiten het centrum van Berlijn, maar is het mooiste en grootste paleis van Berlijn. Het slot zelf stamt uit de 17e eeuw na Christus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het slot erg beschadigd geraakt, maar is hersteld. Het slot is het gehele jaar door te bezoeken. Alleen op de maandagen is Slot Charlotteburg gesloten. Zeker de tuin van het slot is ook een echte aanrader.

Tiergarten
Een gigantisch groot park, gelegen midden in het centrum. De oppervlakte van Tiergarten bedraagt 210 hectare. Het park wordt doorkruist door verschillende grote wegen. Deze wegen komen samen op het drukke verkeersplein Grosser Stern. Hier vind je ook de Siegessäule (overwinningszuil). De godin van de overwinning bovenop de zuil is helemaal verguld met goud en straalt je al van verre tegemoet. Het beeld is 8,3 meter hoog, weegt 35 ton en wordt ook wel Goldelse genoemd. Op de begane grond is een kleine tentoonstelling te bezichtigen en een wenteltrap met 285 treden verschaft toegang tot het 69 meter hoge uitzichtplatform vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Berlijn.

Unter den Linden
De voormalige hoofdstraat van Oost-Berlijn. Gelegen – grofweg – tussen de Brandenburger Tor en Alexanderplatz. Vroeger was Unter den Linden de praalweg van de Pruisische koningen en Duitse keizers. Later werd het dé straat van het communistische Oost-Duitsland. Unter den Linden is in vele liederen bezongen. De lindebomen staan er trouwens niet meer. Langs Unter den Linden vind je beroemde gebouwen, zoals de Berlijnse Staatsopera en het paleis van keizer Wilhelm I (1797-1888).

Zoölogischer Garten
De Zoölogischer Garten (Zoo Berlin, Dierentuin Berlijn), een van de twee dierentuinen in Berlijn, is een van de oudste dierentuinen ter wereld. Het is de meest soortenrijke dierentuin ter wereld. Deze dierentuin is de eerste dierentuin die opgezet werd in 1844, in Duitsland.

Hotel

Hotel

We verblijven in het Hotel ibis Berlin City Potsdamer Platz, gelegen in het hart van Berlijn. Het ligt op maar 700 meter afstand van de Potsdamer Platz, een van de bekendste pleinen in het centrum van Berlijn.Veel bekende bezienswaardigheden zoals de Brandeburger Tor, Checkpoint Charlie en de Reichstag liggen op loopafstand.

De receptie en bar zijn 24 uur per dag geopend. Het ontbijtbuffet is elke ochtend inbegrepen. De moderne kamers zijn voorzien van gratis WiFi, bedden van hoge kwaliteit, een bureau en een eigen badkamer. ibis Berlin City Potsdamer Platz is een accommodatie die zich inspant voor duurzame ontwikkelingen en een lage uitstoot van koolstof.  Alle kamers voor onze groep beschikken over 2 aparte bedden. Je slaapt uiteraard altijd met iemand van hetzelfde geslacht op de kamer.

Gasten geven het hotel een 9.0 op Zoover.

Het hotel ligt nabij een metro- en bushalte vanwaar je eenvoudig heel Berlijn ontdekt. De metro is ook hét vervoermiddel bij uitstek om in Berlijn van de ene naar de andere plek te gaan. Berlin Hauptbahnhof ligt op ca. 3,6 km van het hotel, dit is met de metro in slechts 6 minuten te bereiken. De luchthaven van Berlijn-Tegel (TXL) ligt op 11 km en Berlijn-Schönefeld (SXF) op 23 km afstand. De afstand vanaf Utrecht is ongeveer 630 km.

Inclusief

Inclusief

  • 4 x Overnachting in Hotel ibis Berlin City Potsdamer Platz
  • 4 x Ontbijtbuffet
  • Gratis WIFI in het hotel
  • Toeristenbelasting
  • Reisbegeleiding van Funbreaks
Exclusief

  • Vervoer naar de accommodatie (zie tabblad Vervoer voor de mogelijkheden)
  • Kosten voor activiteiten buiten het hierboven genoemde inbegrepen programma (entreetickets, overige maaltijden, drankjes)
  • Berlin Welcome Card (€ 30,00 voor 3 dagen, bij te boeken via Funbreaks)
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Boekingskosten (€ 20,00 per boeking)

Deelnemers

Datum: donderdag 10 t/m maandag 14 augustus 2017

Leeftijdscategorie: 35 t/m 55 jaar

Aantal deelnemers: minimaal 8 – maximaal 14

Vervoer

Vervoer naar de accommodatie is op eigen gelegenheid. Hier zijn diverse mogelijkheden voor:

Auto
Berlijn is met de auto goed bereikbaar. Vanaf Utrecht is het circa 630 km, je bent dus in ongeveer 6 uur al in Berlijn. Samen carpoolen is natuurlijk wel zo makkelijk én ook net zo gezellig! Ben jij van plan om met de auto te gaan en kunnen er mensen meerijden (tegen betaling)? Of wil je juist graag met iemand meerijden? Daar komt iedereen altijd samen wel uit. Bij het evenement dat op Facebook aangemaakt zal worden kunnen jullie samen overleggen. Funbreaks zal ook nog een lijst met deelnemers rondsturen waarbij dit aangegeven staat, ook zo kan er contact gelegd worden.

NB: let op dat je een geldige milieusticker hebt als je met de auto naar Berlijn reist (kosten € 16,95 voor ANWB-leden / € 17.95 voor niet-leden)

Trein
Zes keer per dag rijdt de intercity vanaf Amsterdam CS via Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo rechtstreeks naar Berlin Hauptbahnhof. Vanaf Amsterdam is de reistijd ongeveer 6:20 uur en vanaf Amserfoort 5:50 uur. Er wordt gereisd in comfortabele airconditioned treinen. Berlin Hauptbahnhof ligt op ca. 3,6 km van het hotel, dit is met de metro in slechts 6 minuten te bereiken. Je kan de trein zelf boeken via NS International. Als er meerdere personen vanaf hetzelfde station vertrekken kan er een groepsboeking gemaakt worden zodat jullie bij elkaar zitten. Als je dat graag wilt, geef het dan aan bij Funbreaks. Voorwaarde is dus dat je allemaal vanaf 1 station vertrekt (bijv. Amersfoort).

Vliegen
De luchthaven van Berlijn-Tegel (TXL) ligt op 11 km en Berlijn-Schönefeld (SXF) op 23 km afstand.

KLM: reistijd directe vlucht van Amsterdam naar Berlijn-Tegel: 1:15 – 1:25 uur.
Kosten staan momenteel op circa € 109,00 voor een retour, inclusief 1 tas/koffer (max 12 kg en max 55 x 35 x 25 cm) en 1 accessoire (handtas/laptoptas).

Easyjet: reistijd directe vlucht van Amsterdam naar Berlijn-Schönefeld: 1:30 uur.
Kosten staan momenteel op circa € 120,00 voor een retour, inclusief 1 tas/koffer (geen max gewicht maar wel max 56 x 45 x 25 cm).