Single Wandeling Andreas Schotel Esbeek
Een verrassende rondwandeling langs diverse werkplekken van de kunstenaar Andreas Schotel. Onderweg komen we schildersezels tegen met zijn werk. Ook staan er langs de route kunstwerken die geïnspireerd zijn op zijn etsen en aquarellen.
Een afwisselende wandeling met een mooie mix van kunst en natuur. We lopen door zowel het dorp Esbeek, als het bos en open stukken. We komen diverse kunstwerken tegen zoals De Houthakker, de Baadster in Broekling en de Melkfabriek. Ook komen we langs een 6 meter hoog sculptuur van de kunstenaar zelf. Meer informatie over Andreas Schotel vind je hieronder bij “Programma & Info”. De wandeling is circa 10,5 km. Ga je mee wandelen en genieten?
Datum: Zaterdag 26 november 2022
Plaats: Esbeek
Prijs: € 10,00
Programma
11.00 – 11.30 uur: Verzamelen en wie wil kan nog even wat drinken
11.30 uur: Start wandeling
Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we willen
circa 15.00 uur: Einde van de wandeling, eventueel afsluitend drankje
Over de wandeling
De wandeling is in totaal circa 10,5 km en gaat door bossen, open land en door het dorp Esbeek. Onderweg kunnen we pauzeren wanneer we willen (geen horeca onderweg, wel een automaat met koffie/thee/chocolademelk). Neem dus zelf voldoende te drinken en drinken mee. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn en we wandelen in een normaal rustig tempo. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Op sommige plekken kan het drassig zijn, houdt hier dus rekening mee met welke schoenen je aantrekt.
Over Andreas Schotel
Andreas Schotel (Rotterdam, 1896 – 1984) was een Nederlands graficus. Hij maakte vele etsen van het leven en de werkzaamheden van de Noord-Brabantse boeren en landarbeiders. Daarbij documenteerde hij nauwgezet de overgang van traditionele naar gemechaniseerde bedrijfsvoering.
In 1922 kwam hij, via de directeur van de Kralingse gasfabriek, in contact met diens broer, Cornelis Sissingh. Deze was houtvester op het Landgoed de Utrecht. Hier mocht hij gratis wonen nabij de brandtoren te Esbeek. Hij maakte er een portret van directeur Ingenegeren. Verkopen deed hij echter nauwelijks iets en na een jaar moest het gezin terugkeren.
Hij verlangde echter terug naar Esbeek en schafte zich een tuinhuisje aan dat in 1923 naar Esbeek werd overgebracht. Het gezin bracht in dit twee bij twee meter metende huisje de zomermaanden door. Het huisje kwam te staan vlak bij de opzichterswoning van de Oranjebond van Orde, die de Rovertsche Heide had ontgonnen. Hiervandaan betrok men elektriciteit en water werd uit een waterput gehaald.
De kunst van Schotel was naturalistisch. De etsen van Schotel tonen het landschap en de werkende mensen. De laatsten werden uitgebeeld vanuit de schoonheid van de werkzaamheden en niet zozeer als aanklacht tegen armoede. Zijn etsen bieden nauwkeurige tijdsdocumenten aangaande alles wat eens gewoon was maar geleidelijk verdween om plaats te maken voor nieuwe zaken (primitieve dorsmachines, bijvoorbeeld) die op hun beurt eveneens weer verdwenen zijn.
Andreas Schotel vond pas erkenning op hoge leeftijd. In 1979 werd te Esbeek de ‘Stichting Vrienden van Andreas Schotel’ opgericht. Deze leent ook etsen uit aan de Esbeekse inwoners. In mei 2009 werd in Esbeek het Andreas Schotel Museum geopend in de Schuttershof, een tapperij waar de kunstenaar regelmatig kwam.
In 2015 werd de ‘Andreas Schotel wandel- en kunstroute’ uitgezet langs plekken waar de kunstenaar werkte. Daar staan schildersezels opgesteld en vijf door de Esbeekse kunstenaar Hannes Verhoeven (1984) gemaakte sculpturen. Ze zijn soms meer dan levensgroot en geïnspireerd door werk van Schotel. Een daarvan, in het Arnoldspark, is een zes meter hoog een polychroom figuur en beeldt de Rotterdamse zelf kunstenaar uit. Ook het primitieve tuinhuisje genaamd De schuttel, waarin hij zomers als hij in Esbeek was met zijn gezin verbleef, maakt deel uit van de route.