Single Event – Wandeling De Maashorst

We gaan deze dag wandelen in natuurgebied De Maashorst. Dit is het grootste natuurgebied in Noord-Brabant en hier heeft de natuur het voor het zeggen. We struinen door bossen en open heidevelden en komen onderweg (als het goed is) de grote grazers tegen. Loop je gezellig mee met deze singlewandeling?

Tegenwoordig krijgt het landschap steeds meer zijn oorspronkelijke variatie terug: bos afgewisseld met heide, vennen en beekjes, stuifzand en akkers. En sinds 2016 struinen hier de oorspronkelijke bewoners weer rond: wisenten, Exmoor pony’s en taurossen. Zij houden met hun gegraas het gebied open en gevarieerd.

Heb je ook zin in een leuke dag en om lekker te wandelen en te kletsen met andere singles? Ga dan gezellig met ons mee tijdens deze afwisselende wandeling van circa 12 km!

Datum: Zaterdag 5 maart 2022

Plaats: Nistelrode – De Maashorst

Prijs: € 10,00

Programma
11.15 – 11.30 uur: Verzamelen
11.30 uur: Start wandeling
Tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen
Circa 15.00 uur: Einde van de wandeling en afsluitend drankje

We verzamelen tussen 11.15 en 11.30 uur. Daarna vertrekken we voor de wandeling van circa 12 km. We wandelen in een normaal rustig tempo en tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen. Neem zelf voldoende eten en drinken mee voor onderweg. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn. Daar kunnen we eventueel nog een afsluitend drankje doen. De route deels verhard en deels onverhard. Sommige onverharde paden kunnen uiteraard nat en drassig zijn. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel.

De Maashorst
Natuurgebied Maashorst is een 2400 hectare groot min of meer aaneengesloten landschapspark dat zich uitstrekt over het gebied van de gelijknamige gemeente (met de plaatsen Schaijk, Uden en Zeeland) en de gemeenten Bernheze (met de plaatsen Nistelrode en Heesch) en Oss. Het gebied bestaat uit een aantal verschillende landschapstypen: naaldbos, vaak op vastgelegd stuifzand, een viertal verspreide heidevelden (samen zo’n 200 ha groot), enkele vennetjes, modern landbouwgebied, ouderwets boerenland met akkers, natte graslandjes en houtwallen.

Door de komst van mensen is het natuurgebied in de afgelopen eeuwen flink veranderd. Om het te herstellen, krijgt de natuur nu de ruimte. Ook leven er drie imposante grazers die ervoor zorgen dat het natuurlandschap weer wordt zoals het ooit was: wild, puur en authentiek. Met open plekken en donkere stukken bos. Met kleurrijke heidevelden, drassige poelen en torenhoge bomen.