Single Wandeling Herfst Landgoed Staverden

Een afwisselende herfstwandeling met singles over Landgoed Staverden! Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een fraai aangelegd park. Staverden is in 2012 officieel uitgeroepen tot de kleinste stad van de Benelux. We wandelen op ons gemak over het landgoed en door de omliggende bossen. Het is dan volop herfst dus dat wordt genieten van alle herfstkleuren en paddenstoelen!

Door het landgoed stroomt de Staverdense Beek en er is een pauwenverblijf met witte pauwen. Elders op het landgoed zijn oude grafheuvels te vinden. Het is een oud en ontwikkeld landgoed met veel landschappelijke afwisseling. De bossen en beukenlanen worden afgewisseld met akkers, heidevelden, weilanden en monumentale boerderijen.

We maken een afwisselende wandeling van circa 10 km. Heb je zin in om lekker te wandelen met leuke singles en fijne gesprekken te hebben? Loop dan gezellig met ons mee!

Datum: Zaterdag 11 november 2023

Plaats: Staverden/Ermelo

Leeftijdsgroep: 25-55 jaar

Prijs: € 10,00

Programma

12.45 uur – 13.00 uur: Verzamelen en kennismaken
13.00 uur: Start wandeling
Onderweg kunnen we een of meerdere korte pauzes nemen
circa 16:00 uur: Einde van de wandeling

Over de wandeling
De wandeling is in totaal circa 10 km. Onderweg kunnen we een of meerdere korte pauzes nemen wanneer we willen en we lopen in een normaal rustig tempo. Neem zelf voldoende te drinken en eten mee voor onderweg. Na de wandeling kan er (als er plek is) nog een afsluitend drankje in de brasserie gedaan worden.

Landgoed Staverden
Tussen al het groen in Staverden liggen 18 karakteristieke boerderijtjes, het witte kasteel, de villa en nog eens 30 andere woningen en gebouwen. Verschillende van deze gebouwen zijn aangemerkt als Rijks- of Gemeentelijk monument. In 2000 zijn ze voorzien van een schildje met een pronkende pauw.

Het landgoed heeft een oppervlakte van in totaal 718 ha en strekt zich uit over een lengte van bijna 7 km, vanaf de Stakenberg in het Noorden tot bijna bij het Uddelermeer in het Zuiden. Het bestaat voor ongeveer 340 ha uit bos, 310 ha landbouwgrond en 70 ha natuurterreinen, wegen en gebouwen. Door de grote afwisseling van loof- en naaldhout, houtwallen, beekjes en bloemrijke velden een van de mooiste natuurgebieden van ons land is.

Het huidige landhuis Staverden is ongeveer een eeuw oud. Het wordt vaak een ‘kasteel’ genoemd vanwege de veel oudere geschiedenis. In de 14de eeuw werd het toenmalige stenen gebouw namelijk verbouwd tot een kasteel. Na diverse verbouwingen in de loop der eeuwen, werd het huis begin 1900 vergroot tot het huidige ‘kasteel’. In het ontwerp zijn Jugendstil-elementen te herkennen. Het landhuis heeft nog altijd de indeling uit die tijd. Ook schouwen, betimmeringen, trappenhuis, glas-in-lood en wand- en vloertegels zijn nog authentiek. Aan het voorplein staat een groot dienstgebouw uit de 19de eeuw. Het is een koetshuis waarin ook stallen en een koetsierswoning zijn ondergebracht. Het koetshuis is op de funderingen van een 17de eeuws koetshuis gebouwd. Het stalgedeelte is compleet bewaard gebleven met paardenboxen, ruiven, naambordjes, betegeling en klinkerbestrating.