Single Wandeling Lint- en Liniepad

We gaan deze dag wandelen over het Lint- en Liniepad bij Schalkwijk. Een afwisselende wandeling langs diverse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een lint van boerderijen, de uiterwaarden van de Lek en weidse uitzichten over weilanden. Loop je gezellig mee met deze singlewandeling?

De wandeling start over verharde paden langs boerderijen om vervolgens bij Werk aan de Groeneweg uit te komen. Via slingerende onverharde paden lopen we langs de bunkers en loopgraven om bij de dijk uit te komen. Door de uiterwaarden van de Lek struinen we naar Fort Honswijk. Nadat we langs de forten hebben gelopen komen we in het buitengebied van Schalkwijk. Hier lopen we door het inundatiegebied Blokland en steken we met een trekpontje over. Lopend door de polder komen we weer in het dorp Schalkwijk aan.

Heb je ook zin in een leuke dag en om lekker te wandelen en te kletsen met andere singles? Ga dan gezellig met ons mee tijdens deze afwisselende wandeling van 10 km!

Datum: Zondag 14 mei 2023

Plaats: Schalkwijk

Prijs: € 10,00

Programma
12.45 – 13.00 uur: Verzamelen
13.00 uur: Start wandeling
Tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen
Circa 16.00 uur: Einde van de wandeling

Na het kennismaken vertrekken we voor de wandeling van 10 km. We wandelen in een normaal rustig tempo en tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen. Neem zelf voldoende eten en drinken mee voor onderweg. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn. De route is deels verhard (asfalt) en deels onverhard. Sommige onverharde paden kunnen uiteraard nat en drassig zijn, zeker in de uiterwaarden. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Als er plek is kan er op eigen gelegenheid nog wat gedronken of gegeten worden na de wandeling.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lang verdedigingswerk, van Muiden tot aan de Biesbosch. Het bestaat uit maar liefst 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen en ruim 100 sluizen en waterwerken. Daarmee is de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland. In oorlogstijd konden militairen brede stroken land onder water zetten en zo ontoegankelijk maken voor de vijand. Deze bijzondere plek is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoed status en hoopt in 2020 op de Werelderfgoedlijst te staan.

Ten Oosten van Fort Honswijk ligt Werk aan de Groeneweg, een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er staan hier kleine betonnen kazematten waarin vroeger één schutter op zijn post zat. De grotere bunkers waren de groepsschuilplaatsen. Het infanteriewerk is aangelegd tussen 1914 en 1918 en uitgebreid tijdens de mobilisatie van 1939-1940. Maar in opdracht van de Duitsers zijn in de oorlog loopgraven gedempt en bunkers dichtgemetseld. Enige tijd geleden heeft Staatsbosbeheer besloten tot herstel van het verdedigingswerk. Het is zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke vorm en toegankelijk gemaakt voor publiek.

Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, is één van de toonaangevende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De toren van fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is van een bijzondere architectonische schoonheid. De functie van Fort Honswijk was om de vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen en om in samenwerking met het aan de andere zijde van de rivier gelegen Fort Everdingen de Lek af te grendelen.

Uiteraard is er ook veel natuur te zien en beleven. Van vogels in de uiterwaarden langs de Lek tot libellen in het verdronken bos. In het voorjaar geven de bloeiende hoogstamfruitbomen een prachtig contrast met de bunkers en in de winter zijn besneeuwde uitgestrekte weilanden een plaatje waard. De heel oplettende wandelaar kan op het Bokkenpad, nabij Lunet aan de Snel, ijsvogels spotten. Bloemen, diverse grassoorten en bijzondere bomen, aan natuur geen gebrek op deze route. De variatie is enorm, ook in de landschappen die je tegenkomt.