Single Wandeling Oisterwijkse Vennen

Deze middag maken we een heerlijke wandeling langs de mooie Oisterwijkse Bossen en Vennen. Een middag lekker wandelen met een leuke groep singles en nieuwe mensen ontmoeten!

Tijdens deze niet al te lange wandeling (circa 9,5 km) lopen we door het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit populaire wandelgebied is vooral bekend om zijn vele vennen en de verschillende soorten bos. Een gebied dat in gewoon in élk jaargetijde mooi is.

Onze wandeling gaat door dit mooie bos en langs maar liefst 14 vennen! Enkele van deze vennen hebben een aanzienlijke omvang en zijn aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige oevers en de kleine eilandjes. Een mooie en afwisselende tocht en een perfecte wandeling voor de zondagmiddag!

Datum: Zaterdag 16 december 2023

Plaats: Oisterwijk

Leeftijdsgroep: 45-69 jaar

Prijs: € 10,00

Programma
11.45 – 12.00 uur: Verzamelen en kennismaken
12.00 uur: Vertrek wandeling
Tussendoor pauzeren we wanneer we zelf willen
15.30 uur: Einde van de wandeling
Eventueel afsluitend drankje

De wandeling is circa 9,5 km. Onderweg pauzeren we wanneer we dat zelf willen. We komen langs een een horecagelegenheid die midden in het bos ligt, als er plek is kunnen we daar ook even pauzeren. Neem zelf ook voldoende te drinken en eten mee voor onderweg. We wandelen in een normaal rustig tempo. Wandelschoenen zijn niet perse noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. De route is geheel onverhard. In het bos zullen veel bladeren liggen die vaak vochtig zijn en het kan op sommige plaatsen drassig zijn, houdt hier rekening mee met welke schoenen je aantrekt. Aan het einde kunnen we bij het bezoekerscentrum nog een afsluitend drankje doen voor wie dat wil.

Oisterwijkse Bossen en Vennen
De bossen van Oisterwijk zijn aan het einde van de 19de eeuw werden hectares grove dennen aangeplant. Het hout werd gebruikt voor de mijn- en scheepsbouw. Natuurmonumenten heeft ervoor gezorgd dat deze eentonige dennenakkers veranderd zijn in veel gevarieerder bos. Het geroffel van de vele spechten is het bewijs dat de aanpak werkt. Dood hout en omgevallen bomen laten ze liggen. Zij vormen een voedingsbodem voor paddenstoelen, varens en insecten en die trekken op hun beurt weer vogels en kleine zoogdieren aan.

De tientallen vennen van Oisterwijk stammen uit de laatste ijstijd. De meeste zijn gevormd door de wind: die sleet de laagtes uit en stoof het zand op tot grote hopen eromheen. Later vulden de kommen zich met regenwater. Je kunt allerlei vogels zien op het water: futen, aalscholvers, en eenden zoals de tafeleend, kuifeend en wintertaling. Dankzij passend beheer van Natuurmonumenten groeien in het water bijzondere planten zoals oeverkruid, moerashertshooi en zeldzame sieralgen.