Single Wandeling Sallandse Heuvelrug

Een lekker stevige wandeling op een heerlijke winterdag! We wandelen gezellig kletsend over de Sallandse Heuvelrug met een groep singles. Lekker wandelen in een mooi gebied en ondertussen andere leuke singles ontmoeten. Loop je gezellig mee?

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is Overijssel op z’n mooist. Dit gebied tussen Holten en Nijverdal, dat bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden, is bijna on-Nederlands met z’n hoogteverschillen en vergezichten. Het is ruim, open en héél stil. Grote wegen zijn er niet in de buurt en steden evenmin. De stilte van de golvende Sallandse heide werkt aanstekelijk.

We vertrekken deze keer vanuit Nijverdal. We maken een afwisselende wandeling van circa 14 kilometer. Tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we zelf willen en aan het einde kunnen we eventueel afsluiten met een drankje.

Datum: Zaterdag 17 februari 2024

Plaats: Nijverdal – Sallandse Heuvelrug

Prijs: € 11,00

Programma

10.45 – 11.00 uur: Verzamelen en start wandeling
Tussendoor pauzeren we wanneer we zelf willen
15.00 – 15.30 uur: Einde van de wandeling
Eventueel aan afsluitend drankje

De wandeling is ongeveer 14 km en we wandelen in een normaal rustig tempo. Neem zelf voor onderweg voldoende te eten en te drinken mee. Onderweg nemen we pauze wanneer we dat willen. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn en kunnen we eventueel nog een afsluitend drankje doen voor wie dat wil. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed langere afstanden op kunt lopen wel. 

Sallandse Heuvelrug
Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug beslaat een groot gedeelte van de heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten en is een markant onderdeel van het Overijsselse landschap. Het nationaal park ligt in zijn geheel ten zuiden van de N35 Zwolle – Almelo, en omvat onder andere de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg en de Koningsbelten. De Hellendoornse Berg ligt buiten het nationaal park, maar behoort wel tot de Sallandse Heuvelrug. Het park is ongeveer 35 km² groot.

Van alle zijden is hij van veraf te zien. Andersom zijn er vanaf de heidevelden veel vergezichten mogelijk. Ook de bossen zijn voor Nederlandse begrippen uitgestrekt. Verder is landhuis De Sprengenberg, ook wel het  Palthekasteeltje genoemd, op de gelijknamige heuvel een markant punt in het landschap.

Het hoogste punt is de (Grote) Koningsbelt van 75 meter boven NAP. De belangrijkste beheerders zijn Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, de waterleidingmaatschappij Vitens (vanwege de waterwinning) en een aantal particuliere grondeigenaren. Sinds 2004 is het gebied door de Nederlandse overheid aangewezen als nationaal park.

Een gebied met on-Nederlandse vergezichten over grote golvende heidevelden en uitgestrekte bossen. In een ver verleden vormden schuivend ijs, smeltwater en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft er zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.

De huidige aanblik van het gebied is vooral in de laatste eeuwen ontstaan. Zandverstuivingen, veroorzaakt door overbegrazing van heidevelden, werden begin vorige eeuw beteugeld door het aanplanten van bos. Maar ook vandaag drukt de mens nog een stempel op het gebied. Nu met als doel het landschap en de planten- en dierenwereld te behouden.