Single Wandeling Hatertse en Overasseltse Vennen

Heb je zin om lekker te gaan wandelen en andere singles te ontmoeten? Met nog een lekkere lunch na de wandeling? Loop dan gezellig met ons mee tijdens deze single wandeling. Deze keer wandelen we langs de mooie Hatertse en Overasseltse Vennen. Gezellig kletsen met andere singles en genieten van dit afwisselende vennengebied!

De Overasseltse en Hatertse Vennen is een bijzonder gebied met glooiende rivierduinen, vele vennen en uitgestrekte heidevelden. Bijzonder is ook de ruïne van de kapel van St. Walrick en de ‘koortsboom’, ook wel lapjesboom genoemd. Het verhaal gaat namelijk dat als je een lapje stof van een zieke in deze zomereik hangt, dat deze zal genezen. De wandeling is niet al te lang is (8,5 km) maar wel een heel gevarieerde wandeling.

Na de wandeling maken we gebruik van een late lunch in het restaurant. De inhoud van de lunch kun je hieronder bij het tabblad Programma & Info vinden. Er is tijdens de lunch 1 kopje gewone koffie/thee inbegrepen en ook nog 1 ander drankje. Samen een mooie wandeling maken en lekker lunchen! Loop je gezellig met ons mee?

Dit event is volgeboekt. Als je op de wachtlijst plaats wil nemen dan kun je gewoon het boekingsformulier invullen. Mocht er een plek voor je vrijkomen dan nemen we contact met je op.

Datum: Zondag 25 februari 2024

Plaats: Overasselt (bij Nijmegen)

Prijs: € 29,50

Programma
10.45 – 11.00 uur: Verzamelen en kennismaken
11.00 uur: Start wandeling
Tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen
Circa 13.30 uur: Lunch in het restaurant
Circa 15.00 uur: Einde van het programma

We verzamelen tussen 10.45 en 11.00 uur. Na een kort voorstelrondje vertrekken we voor de wandeling van circa 8,5 km. We wandelen in een normaal rustig tempo en tussendoor kunnen we pauzeren wanneer we willen. De route is grotendeels onverhard. Sommige paden kunnen uiteraard nat en drassig zijn. Wandelschoenen zijn niet perse noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Neem zelf voldoende eten en drinken mee voor onderweg. We eindigen weer bij het punt waar we begonnen zijn.

Na de wandeling gaan we in het restaurant gezellig samen lunchen. Deze lunch bestaat uit:
* Keuze tussen tomatensoep of champignonsoep
* 2 Boterhammen met ham en kaas (keuze uit maisbrood of woudbrood)
* 1 Kroket
* 1 Gebakken ei
* 1 Kopje gewone koffie of thee

Tijdens de lunch is ook nog 1 extra drankje inbegrepen (koffie, thee, fris, tapbier, huiswijn). Overige gebruiken zijn voor eigen rekening en dienen ter plekke direct betaald te worden.

Over het gebied:
Ook al liggen de rivieren Maas en Waal nu ver van dit gebied vandaan, zij zijn de makers van dit landschap. Na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, was Nederland een poolwoestijn. Zand uit de bedding van de Maas werd hier door de heersende zuidwestenwind tot hoge duinen opgeblazen. De Waal had voordien al een laag klei afgezet dat werd samengedrukt tot een ondoordringbare laag. Daardoor bleef het regenwater staan in de vorm van vennen. Vanaf de 19e eeuw werden hier grove dennen aangeplant voor de Limburgse mijnbouw. Omdat de vennen dreigden te verdrogen is een deel bos in 2013 omgevormd naar heide. Hierdoor blijft unieke flora en fauna die afhankelijk zijn van deze vennen behouden.

In het vennengebied groeien veel bijzondere planten zoals zonnedauw, veenpluis, snavelbies, beenbreek en melkeppe. Vanaf midden april kunnen diverse soorten libellen worden waargenomen. Er broeden hier ongeveer 80 soorten vogels en er leven dassen, reeën en vossen en kleinere zoogdierensoorten als bunzing, konijn, haas, eekhoorn, wezel, hermelijn en egel. Bij de vennen komen verschillende soorten salamanders, padden en kikkers voor. Paddenstoelen zijn vooral na vochtige zomers en nazomers talrijk.

Door zijn diversiteit zowel voor wat betreft flora en fauna, maar ook vanwege het geaccidenteerde en afwisselende landschap is dit een uniek natuurgebied waar het in ieder jaargetijde prima toeven is.