Single Event – Wandeling Mastbos Breda

Heb je ook zin in een leuke middag en om lekker te wandelen en te kletsen met andere singles? Deze keer wandelen we door het mooie Mastbos bij Breda. Een bijzonder wandelgebied met bossen, heide en vennetjes. Ook loopt er een mooi vlonderpad. Loop je gezellig met ons mee?

We maken een afwisselende wandeling in het Mastbos bij Breda. We lopen zowel door de bossen met diverse boomsoorten als over de Galderse Heide én over het vlonderpad tussen de vennetjes door. Een route met veel diversiteit en ideaal om de zondagmiddag gezellig door te brengen. De wandeling is niet te lang dus voor iedereen geschikt en na afloop drinken we natuurlijk gezellig nog samen een drankje!

Datum: Zondag 17 maart 2019

Plaats: Mastbos Breda

Prijs: € 10,00 (bij boeken voor zondag 10 maart, daarna € 12,50)

Programma zondag 17 maart:

12.30-13.00 uur: Verzamelen, wie wil kan vast wat drinken en kennismaken
13.00 uur: Vertrek wandeling
Onderweg kunnen we even pauzeren wanneer we dat willen
Circa 15.00 uur: Einde wandeling, gezellig afsluiten met een drankje

Over de wandeling:
De wandeling is circa 8 – 8,5 km en is bijna geheel onverhard. Neem zelf wat te drinken en eventueel een versnapering mee voor als we onderweg zijn. We kunnen onderweg pauzeren wanneer we dat zelf willen. We wandelen in een normaal rustig tempo. Wandelschoenen zijn niet persé noodzakelijk, stevige dichte schoenen waar je goed op kunt lopen wel. Na de wandeling drinken we nog gezellig samen een drankje.

Over het gebied:
Het Mastbos (570 ha) ligt ten zuiden van Breda aan de rand van de stad, voorbij de A16, bij de wijk Ruitersbos in Breda Zuid. Het is het bekendste en drukste bos bij Breda en is landelijk bekend. Het dankt zijn naam aan de vele grove dennen die vroeger ‘mastbomen’ werden genoemd. Er werden onder andere scheepsmasten van gemaakt. Nu is het een bijzonder wandelgebied met eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes. Ook ligt hier de Galderse Heide en loopt er een bijzonder vlonderpad.

Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en na de Wouwse plantage het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau heeft het bos vanaf 1515 laten aanleggen met zaaigoed van de grove den uit Neurenberg in Duitsland. Voor de aanleg was in dit gebied een heideveld met een aantal kleinere eikenbossen.

In de loop der eeuwen heeft het Mastbos hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC. Ook heeft het bos dienstgedaan als jachtgebied voor de Heren Breda. Bij eerste aanleg was het bos 3 kilometer lang en ongeveer 750 meter breed.