Single Event – Pinksterwandeling eiland Tiengemeten

Ontdek het kleinste bewoonde eiland van Nederland, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland. We maken een dagwandeling over het eiland en struinen op ons gemak door de ongerepte natuur. Vogels en Schotse Hooglanders zijn hier volop te vinden. Tiengemeten heeft maar 11 bewoners en is een eiland vol weidsheid, rust en wildernis. Heerlijk wandelen op Eerste Pinksterdag, genieten van de mooie natuur en ondertussen nieuwe singles ontmoeten!

Tiengemeten is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. We lopen een gevarieerde route op het eiland, rondom Wildernis (ruig onverhard), Weelde (Vlietberg en natte natuur) en Weemoed (vogelkijkhutten in de Griendweipolder, Zeeuwse tarweteelt, Herberg Tiengemeten). Je mag overal wandelen dus we gaan heerlijk struinen!

Op Tiengemeten zorgen ruim honderd Schotse Hooglanders voor een afwisselend halfopen landschap. Ook is Tiengemeten een echt vogeleiland. Natuurmonumenten heeft vijf speciale vogelkijkpunten gemaakt. Er broeden bijna 100 soorten vogels. Direct in het oog springen grote witte watervogels als lepelaar en zilverreiger.

Datum: Zondag 20 mei 2018

Plaats: Eiland Tiengemeten

Prijs: € 20,00 (incl. drankje en overtocht met de pont)

Programma zondag 20 mei (Eerste Pinksterdag):

10.30-10.45 uur: Verzamelen voor vertrek met de pont
11.15 uur: Aankomst op Tiengemeten en start wandeling
Tussendoor pauzeren we een of meerdere keren
16.00-16.15 uur: Einde van de wandeling & afsluitend drankje
17.00 uur: Vertrek pont terug

Ontstaan Tiengemeten
Tiengemeten is ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland. De naam duidt op de grootte: een gemet is een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Tiengemeten is 7 km lang en 2 km breed. De maat van het eiland en de naam zijn nu dus niet meer met elkaar in overeenstemming: 10 gemeten is ongeveer 4 hectare, wat wil zeggen: een stuk van 100 bij 400 meter. Het eiland was oorspronkelijk grotendeels verpacht aan boeren. Sinds 1997 wordt het door Natuurmonumenten beheerd als nat natuurgebied.

Bijzonder is dat je onderweg van het pad af mag wijken en heerlijk kunt gaan struinen. Op diverse plekken staan vogeluitkijkpunten. Ook kom je kleine akkers tegen, de landbouw is niet volledig verdwenen. Er wordt op traditionele wijze tarwe, rogge, spelt en haver verbouwd, op velden gekleurd door klaproos en korenbloem, begrensd door meidoornhaag en knotwilg.

Weemoed, wildernis en weelde
Tiengemeten heeft drie gezichten: weemoed, weelde en wildernis. De Oude Polder is onderdeel van het cultuurhistorische deel van het eiland, de Weemoed. Hier graast,  net als in het verleden, het Nederlands trekpaard en worden oude gewassen als meekrap en vlas op historische wijze geteeld. Het middendeel van het eiland is de Weelde , het kommoeras met natte rietlanden en waterpartijen met talloze steltlopers. De Wildernis is te vinden in het zuidwesten. Hier heeft het Haringvliet met haar getij weer dagelijks greep op het land. Hier is woeste getijdennatuur ontstaan waar de schotse hooglander en de zeearend zich thuis voelen.